Најновије

ВРХОВНИ ЛИДЕР ИРАНА УДАРИО НА ШИПТАРЕ! Албанију назвао: "Мала злобна држава"! Тамо Американци сарађују са иранским издајицама и терористима

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи одржао је јуче запаљив говор поводом напада који је његова земља извела на америчке војне базе у Ираку као освету за убиство генерала Касема Сулејманија.

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи (Фото: leader.ir)

Хамнеи је, говорећи о тензијама између САД и Ирана, али и америчких савезника широм света споменуо и једну "малу злобну европску државу у којој Американци сарађују са иранским издајицама".

Иако није навео о којој држави је реч, убрзо се огласио албански председник Илир Мета и Хамнеију поручио да "Албанија није ђавољска држава".

Хамнеи је, наиме, у свом говору прозвао иранске опозиционе муџахедине који су након иранске револуције уточиште пронашли у Ираку, а затим 2013. у Албанији.

Ирански врховни вођа поручио је да је ракетни напад на базе са америчким војницима у Ираку "шамар" Америци, али да "војна акција није довољна". Потом је додао да "корумпирано присуство САД у региону треба да се оконча", наводећи да је оно изазвало рат, поделе и уништење.

"Албанија није ђаволска држава"

У говору је навелико и нашироко хвалио убијеног генерала Касема Сулејманија говорећи да је био храбар ратник.

Хамнеиу је убрзо стигао одговор од председника Мете, али и премијера Едија Раме.

- Албанија није ђаволска, већ демократска земља - рекао је Мета додајући да су људска права за Албанију светост.

Он је додао да је Албанија, у последње две деценије, чврсто посвећена подршци САД и земљама НАТО у борби против међународног тероризма и свега што на било који начин угрожава стабилност и мир у свету.

Мета је оценио као "провокацију са опасним последицама за стабилност у региону" ирански ракетни напад на две америцке војне базе у Ираку.

Премијер Еди Рама, који је прошле године протерао иранског амбасадора из земље, рекао је да га не изненађују коментари Хамнеија.

- Та тема није нова за нас. Предузели смо часну акцију, и то је део стратешког савеза са САД. Отворили смо врата групи људи чији су животи били у опасности. Они су у Албанији као резултат хуманитарне, а не политичке акције - рекао је Рама.

Ко су албански муџахедини?

Муџахедини иранског народа (МЕК) су група која је седамдесетих година са Ајатолахом Хомеинијем свргла иранског шаха, али се после сукобила са њим и прекинула сарадњу. Током осамдесетих година, нашли су уточиште баш код крвног непријатеља Ирана – Садама Хусеина.

Наводно су ирански муџахедини касније помагали САД при операцијама у Ираку, на Блиском истоку и у борби против тероризма. По завршетку рата у Ираку 2003, америчка армија је разоружала групу МЕК. Након чега је однос према тој групи био је у складу са одредбама Женевске конвенције.

После пада Садама Хусеина, останак те групе у Ираку је доведен у питање. Шиитска влада је сматрала илегалном. Пре него што су Муџахедини стигли до Албаније, САД су им и другде тражиле локације, између осталог и у Румунији. УНХЦР је понудио да чланове МЕК индивидуално распореди у више земаља, али су вође инсистирале да група остане заједно.

На крају је Албанија 2013. пристала да их прими, као један од највернијих партнера САД у региону. Тадашња влада је потписала споразум са САД о преузимању бивших иранских бораца из Ирака.

Како је изгледало лансирање руске ракете Кинжал погледајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА