Најновије

Данас заседа Кризни штаб, шта ће бити нове мере

Према незваничним информацијама и најави премијерке Брнабић, седница Кризног штаба о новим мерама заштите против коронавируса требало би да буде одржана данас. Какве мере су чланови штаба спомињали за предстојећи викенд и шта можемо да очекујемо?

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

У Србији се број заражених из дана у дан повећава. Јуче је регистровано 4.590 особа заражених коронавирусом, а преминула је још 21 особа.

Предраг Кон изјавио је у понедељак да не зна зашто је одложена седница Кризног штаба и да се епидемиолошка ситуација погоршава.

“Одложен је кризни штаб, то је истина. Зашто је одложен, ја тренутно немам одговор”, рекао је за РТС.

Из болница стижу упозорења и вапаји лекара да се мере пооштре, како би се избегао колапс здравственог система и пребукираност капацитета. О озбиљности ситуације сведочи и оно што је Нова.рс сазнала из КБЦ “Др Драгиша Мишовић” – тренутно се у тој установи лечи 210 ковид пацијената, што је приметан раст у односу на протеклу недељу када је било попуњено око 150 болничких постеља.

Директор Центра за анестезиологију Клиничког центра Србије (КЦС) анестезиолог Небојша Лађевић такође је јуче упозорио да је епидемиолошка ситуација у Србији забрињавајућа. Он је у јутарњем програму телевизије Прва рекао да су болнички капацитети скоро попуњени и да ће наредних дана бити проширени, а ако то не буде довољно поново ће у ковид систем бити враћене неке болнице.

Какве мере нас очекују?

Током претходног викенда, почевши од суботе у 12 сати до понедељка у 6 сати ујутру, могле су да раде само продавнице прехрамбене робе, апотеке и бензинске пумпе. У ски центрима угоститељски објекти нису радили током целог викенда. Изузетак су били хотелски кафићи и ресторани који су током викенда могли да услужују само госте који имају пријављен боравак. Када је реч о установама културе, само позоришта су могла да раде до 21 сат, док су биоскопи били затворени.

Да ли нас сличне мере очекују и овај викенд? Др Предраг Кон је у понедељак подсетио даје медицински део Кризног штаба давно заузео став да на најмање седам дана треба увести мере какве су важиле за викенд.

“То је оно што смо тражили. Јасно је да се то не може баш једноставно добити и да су ставови из политичко-привредног дела другачији”, рекао је Кон. Он сматра да треба спровести спречавање свих контаката који нису нужни за живот и што бржу вакцинацију.

“О мерама причамо још од новембра, да не причам са чиме се све закаснило. Међутим, имате сасвим другачије углове гледања. Изгледа да је једини излаз који сви виде да престане медицински део Кризног штаба да функционише. То је потпуно бесмислено”, каже Кон.

Епидемиолог Зоран Радовановић је за Н1 рекао да одлагање седнице Кризног штаба, као и увођење “смешних” мера за викенд које нису дале епидемиолошке резултате, јасно показује да се унутар штаба прави компромис.

“Заиста мора нешто да се предузме, али ова ситна козметика и одуговлачење и мрцварење то што се епидемиологије тиче нема никаквог значаја“, поручио је епидемиолог.

Сличног мишљења је и вирусолог Миланко Шеклер, који је гостујући у Београдској хроници указао је да му лекари кажу да сваких десет дана бришу поруке умрлих пацијената и плачу.

“Нисам навикао да сваке недеље губим пацијенте у овом броју, тако ми кажу. Трансмисија вируса је огромна. Ако детету кажем не држи ноге на столу, мораш пример да дајеш. Свака јавна личност да то ради”, рекао је он, указујући на податак да је на сахрани патријарха било 5.000 људи, без маски.

“Црква је конзервативна организација, али може примером да учини, исто важи за врх власти, мораш да будеш одговоран”, подвукао је Шеклер.

Ако хирург каже да треба да вас оперишемо а менаџер болнице каже то је скупо, бирамо паре или живот, одлучите сами, поручуо је он.

Режим креће да вакцинише по великим предузећима, биће и уцена!? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА