Најновије

ЕВРОПА ОДВОЈИЛА СРЦЕ СРБИЈЕ: Косово се од 20. априла прикључује Албанији!?

Од 20. априла, КиМ више неће бити део регулаторног блока "Електромреже Србије", коју чине наша земља, Црна Гора и Северна Македонија.

КиМ је срце Србије (Фото: Правда)

Иступање из овог енергетског блока и припајање Албанији потписано је 3. децембра прошле године у Тирани, чиме је грубо прекршен Бриселски споразум. Параф на договор ставили су Оператор система, трансмисије и тржишта електричне енергије Косова КОСТТ и албански Оператор преносног система ОСТ.

Бриселски споразум предвиђа да тзв. Косово буде засебна енергетска контролна област, али уз услов да се формирају две српске компаније на северу КиМ. Оснивачи би били "Електропривреда Србије" и Заједница српских општина, која ни дан-данас није формирана. Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије.

Да ће до овога доћи, знали су и људи у Електромрежи Србије. То је бар изјавио у једном од разговора и Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице. Чини се да је наша земља мало шта могла да уради да овај споразум, који се дуго спремао, спречи. Копач је тада изјавио и да је највећи проблем између ЕМС и КОСТТ то што су се нагомилали велики међусобни дугови.

- Србија је лидер у свом блоку и она има задатак да на нивоу производње струје испрати било какав минус или дефицит енергије - објашњава српски стручњак за енергетику. - Сваки мањак Србија надокнађује, а онда наплати од оног ко направи мањак. То, међутим, никада нисмо могли да урадимо од Косова, када су "крали" струју, али смо те трошкове морали да покријемо због Европе.

Србија је морала да покрије трошак слабије производње електричне енергије у КОСТТ. У почетку су тај мањак покривали европски оператори бесплатно, а онда су милиони евра стигли на наплату ЕМС, јер су они задужени за регулаторну зону и КОСТТ.

Мали произвођачи

Србија, сматрају наши стручњаци, већ годинама не рачуна на енергију са територије Косова. Они су, иначе, изузетно мали произвођачи струје. Електране су им прилично старе, чак се и не зна у каквом су тачно стању. Једина добра ствар што је њихов потенцијал у угљу, али се наша земља "затвара" производњом и без енергије са Косова.

Прочитајте ОВДЕ какав је скандал направио Мило Ђукановић са српском делегацијом, која је у посети Црној Гори.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА