Најновије

„ЛЕТЕЋИ ТЕНК“: Ми-24П издржао погодак гранате калибра 57мм? (ФОТО)

Борбено-транспортни хеликоптер Ми-24П који се налази у наоружању сиријске армије је током мисије погођен гранатом калибра 57мм. Према првим наводима по хеликоптеру је дејствовао противавионски топ С-60 који терористи углавном употребљавају за гађање земаљских циљева, услед изузетне снаге његове муниције.

Ми 24 (Фото: РИА)

Нема никакве сумње да би сваки „западни“ хеликоптер приликом поготка овако снажном гранатом истог часа био оборен и претворен у хрпу сагореног метала. О уништењу хеликоптера први су саопштили турски извори. Међутим како се касније показало, та информација је била далеко од истине. „Летећи тенк“ Ми-24П руске производње се упркос поготку тако моћном муницијом безбедно вратио у своју базу.

Судећи по фотографији, ради се о летелици која је се налазила у саставу ВКС руске армије. Ова летелица је 2017. године постала део сиријских оружаних снага-преноси руски интернет портал РГ.

Ми-24 је своју феноменалну борбену жилавост приказао још 80-их година прошлог века. Ескадриле „летећих тенкова“ су подржавале јединице 40-те совјетске армије која је дејствовала у Авганистану. Током своје ратне употрене акција ови хеликопери су знали да издрже поготке више ракета испаљених из лаких преносних ракетних система, ватру из ПА топова и митраљеза великог калибра. Слична искуства која у пракси оправдавају надимак „летећи тенк“ су забележена и током бројних сукоба широм света у којима је овај хеликоптер учествовао.

Пре почетка несрећног рата у Сирији сиријска армија је у свом саставу имала око тридесетак оперативних ударних хеликоптера Ми-25 (ознака за експортну верзију Ми-24).

Током овог сукоба ови хеликоптери су активно употребљавани у великом броју противтерористичких операција. Они су са великим успехом нападали позиције у којима су се налазиле терористичке снаге као и њихова борбено-транспортна средства. Том приликом су масовно употребљаване невођене а повремено и вођене ракета, као и гравитационе бомбе.

Руска војна индустрија је недавно представила и дубоко модернизовану верзију хеликоптера који је нарпављен на бази Ми-24П а која носи ознаку Ми-35П+. Ради се о летелици која ће добити нови комплекс за управљање ватром помоћу којег ће се наводити савремена убојна средства, као и опто-електронски систем. „Ми ћемо ове хеликоптере оспособити да користе савремене вођене ракете „Атака“ или „Вихор“- рекао је том приликом први човек концерна „Росвертол“ Андреј Богински.

Модернизацијом ове летелице продужен је и његов употребни ресурс на 45 година. На овај начин ће се  оправдати економска исплативост модернизације ових летелица. Ова верзија хеликоптера је већ изазвала велико интересовање у свету, посебно када су у питању војске које у свом наоружању поседују ова средства.

Пентагон се спрема да користи мини-нуклеарне бомбе против Ирана и Северне Кореје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА