Najnovije

„LETEĆI TENK“: Mi-24P izdržao pogodak granate kalibra 57mm? (FOTO)

Borbeno-transportni helikopter Mi-24P koji se nalazi u naoružanju sirijske armije je tokom misije pogođen granatom kalibra 57mm. Prema prvim navodima po helikopteru je dejstvovao protivavionski top S-60 koji teroristi uglavnom upotrebljavaju za gađanje zemaljskih ciljeva, usled izuzetne snage njegove municije.

Mi 24 (Foto: RIA)

Nema nikakve sumnje da bi svaki „zapadni“ helikopter prilikom pogotka ovako snažnom granatom istog časa bio oboren i pretvoren u hrpu sagorenog metala. O uništenju helikoptera prvi su saopštili turski izvori. Međutim kako se kasnije pokazalo, ta informacija je bila daleko od istine. „Leteći tenk“ Mi-24P ruske proizvodnje se uprkos pogotku tako moćnom municijom bezbedno vratio u svoju bazu.

Sudeći po fotografiji, radi se o letelici koja je se nalazila u sastavu VKS ruske armije. Ova letelica je 2017. godine postala deo sirijskih oružanih snaga-prenosi ruski internet portal RG.

Mi-24 je svoju fenomenalnu borbenu žilavost prikazao još 80-ih godina prošlog veka. Eskadrile „letećih tenkova“ su podržavale jedinice 40-te sovjetske armije koja je dejstvovala u Avganistanu. Tokom svoje ratne upotrene akcija ovi helikoperi su znali da izdrže pogotke više raketa ispaljenih iz lakih prenosnih raketnih sistema, vatru iz PA topova i mitraljeza velikog kalibra. Slična iskustva koja u praksi opravdavaju nadimak „leteći tenk“ su zabeležena i tokom brojnih sukoba širom sveta u kojima je ovaj helikopter učestvovao.

Pre početka nesrećnog rata u Siriji sirijska armija je u svom sastavu imala oko tridesetak operativnih udarnih helikoptera Mi-25 (oznaka za eksportnu verziju Mi-24).

Tokom ovog sukoba ovi helikopteri su aktivno upotrebljavani u velikom broju protivterorističkih operacija. Oni su sa velikim uspehom napadali pozicije u kojima su se nalazile terorističke snage kao i njihova borbeno-transportna sredstva. Tom prilikom su masovno upotrebljavane nevođene a povremeno i vođene raketa, kao i gravitacione bombe.

Ruska vojna industrija je nedavno predstavila i duboko modernizovanu verziju helikoptera koji je narpavljen na bazi Mi-24P a koja nosi oznaku Mi-35P+. Radi se o letelici koja će dobiti novi kompleks za upravljanje vatrom pomoću kojeg će se navoditi savremena ubojna sredstva, kao i opto-elektronski sistem. „Mi ćemo ove helikoptere osposobiti da koriste savremene vođene rakete „Ataka“ ili „Vihor“- rekao je tom prilikom prvi čovek koncerna „Rosvertol“ Andrej Boginski.

Modernizacijom ove letelice produžen je i njegov upotrebni resurs na 45 godina. Na ovaj način će se  opravdati ekonomska isplativost modernizacije ovih letelica. Ova verzija helikoptera je već izazvala veliko interesovanje u svetu, posebno kada su u pitanju vojske koje u svom naoružanju poseduju ova sredstva.

Pentagon se sprema da koristi mini-nuklearne bombe protiv Irana i Severne Koreje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA