Најновије

ШТА СУ СЕ ШИПТАРИ ДОГОВОРИЛИ? Нема промене граница и размене територија, таксе остају... Курти и Мустафа спремају пакао Србима!

У начелном програму нове владе у Приштини, по коалиционом споразуму који су Самоопредељење и ДСК дефинисали претходних месеци током преговора, у вези с дијалогом са Србијом наводи се да га неће више водити председник Хашим Тачи, већ премијер, истиче се да нема промена граница и размене територија, таксе се везују за реципроцитет са Србијом, а подвлачи и да ЗСО неће имати извршна овлашћења, као и да ће бити спроведена ревизија свих до сада постигнутих споразума

Курти и Мустафа су постигли договор о влади у Приштини (Фото: Јутјуб)

“Дијалог се одржава ради признања од стране Србије. Скупштина Косова требало би да усвоји платформу за дијалог, са циљем да добије 2/3 гласова, која ће укључивати и принципе на основу којих би се дијалог требало одвијати. Тема дијалога не може бити поновно цртање граница са Србијом, размена територија или стварање треће власти за општине која насељавају Срби. Премијер редовно извештава Скупштину о процесу дијалога. Биће предузета потпуна ревизија до сада постигнутих споразума да би се видео ниво њихове примене у Србији и та питања биће постављена за преговарачким столом у сарадњи са ЕУ”, каже се у споразуму.

Што се тиче такса на увоз робе из Србије, оне ће остати до нивоа пуног реципроцитета са Србијом.

Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова, слажу се и да ће владати заједно у четворогодишњем мандату, на основу резултата произашлих из ванредних избора 6. октобра 2019.

Коалициони партнери су сагласни да заједно владају у доброј намери, на основу косовског устава и важећих закона, а додаје се и да ће сва питања која нису наведена у споразуму, а настану током управљања, бити решена заједнички у доброј намери између коалиционих партнера, у складу са Уставом и важећим законима.

“Коалициони партнери ће управљати према принципима владавине закона, развоја и социјалне политике. Нова влада ће се водити уз посвећеност заштити националног, државног и друштвеног интереса, у одбрани суверенитета и интегритета тзв. Републике Косово”, наводи се у споразуму.

Указује се да ће први кораци бити смањење потрошње и министарских позиција, а јачање политике која се тиче запошљавања, подршке младима и женама, предузетништва и грађана у дијаспори.

Нова влада приоритет види у развоју добросуседства и квалитативног напредовања сарадње са Албанијом и посвећена је унапређењу процеса евроатлантских интеграција.

Државни буџет ће се у потпуности преоријентисати из неоправданог трошења према пројектима који директно смањују незапосленост, са фокусом на решавање незапослености младих и жена, унапређење образовања, здравства и војске, повећање запослености и смањење сиромаштва, на подржавање иновација.

У делу који говори о ратним злочинима наводи се да се усваја “закон о ратним злочинима, геноциду и злочинима против човечности и агресије” те да ће се основати „Институт за ратне злочине“ који ће подржати тужилаштво у документовању ратних злочина.

Надлежне институције, додаје се, на основу домаћег и међународног права, припремиће оптужницу на Међународном суду правде за ратне злочине.

Када је реч о енергетици, каже се да се потребно стварање заједничке енергетске зоне Косово-Албанија како би се постигла комплементарност у производњи енергије.

Што се предузетништва и пољопривреде тиче, коалициони партнери су се договорили да се створе услови за истинску конкуренцију, а размотриће се могућност реализације јавних пројеката путем јавно-приватног партнерства.

“Даваћемо више појединцима и породицама са потребама, старијим људима, женама, младима и маргинализованим групама. Без одлагања, започећемо социјални дијалог као нова влада са свим невећинским заједницама, ради пуне интеграције у друштво”, једна је од тачака споразума.

Вјоса Османи одбила договор?

Кандидат за премијера из редова ДСК-а Вјоса Османи сукобила се са руководством странке због поделе ресора у будућој влади. Османи је захтевала место министра унутрашњих послова и заменика премијера те да неће прихватити место председника парламента.

Приштински медији оцењују да иако је изгледало како је пред сутрашњу седници Скупштине Косова све договорено, у поподневним сатима дошло до сукоба унутар ДСК.

Иса Мустафа је нагињао томе да место министарства унутрашњих послова и заменика премијера буде додељено Агиму Вељиуу, против чега је била Османи која је поподне најавила да неће прихватити место председника парламента.

Када је изборни процес завршен, званичници ДСК су обећали да ће Османи моћи да бира позицију у будућим институцијама. Због недавних дешавања, чини се да то обећање није испуњено.

Остаје нејасно, како ће она реаговати сутра или ће странка можда реаговати и променити последњу одлуку о именовањима.

ДСК је на данашњем састанку председништва одлучила да Авдулах Хоти постане потпредседник владе, Антон Ћуни номинован је за министра одбране, Бесиан Мустафа за министра пољопривреде, Хикмете Бајрами за министра образовања, Вљора Думоши је кандидат за министра културе, док је Љумир Абдиџику предложен за министра за инфраструктуру.

Лидер покрета "Самоопредјељење" Албин Курти предложио је пре неколико дана имена министара и другог потпредседника владе.

Он је саопштио да је за другог потпредседника владе изабрао Хакија Абазија, за министарку правде, Курти је објавио да су изабрали Аљбулену Хаџиу.

За место министра иностраних послова предложен је Бљерим Река, кога би требало да замени Глаук Коњуфца, а за министра финансија Бесник Бисљими.

Курти је предложио Розету Хајдари за министра економије, а Арбен Витиа је кандидат за министра здравља и спорта.

Прочитајте ОВДЕ какав паклени план има Мило Ђукановић.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА