Најновије

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ ЗАПАЛИО БАЛКАН: Завршава се ера владалаца! Устала је раја која зулум не може трпети! Река слободе из ЦГ стићи ће и у Србију

Владика Григорије изјавио је да из ситуације у Црној Гори треба извући поуку да кад-тад дође до преокрета да ће народ који је слуга постати победник.

Владика Григорије (Фото: Јутјуб)

Владика је оценио да су догађаји у Црној Гори освежење не само у овом региону и да мисли да ће се догодити право чудо и да ће кренути ново време, те да се "завршава епоха владалаца и лажова", јер се нико не може супротставити "реци људи која тече".

Он је цитирао Гетеа да је "народ верни слуга и велики победник".

Владика је указао да су се за више од 100 година у Црној Гори променила четири владара - краљ Никола, краљ Александар, Јосип Броз Тито и Мило Ђукановић, и да су "тоталитарни владари покушали да народ затру у црну земљу".

Он је подсетио на песму Почетак буне против дахија у којој се каже "уста раја, к'о из земље трава" и да мисли да је сад "устала раја која зулум не може трпети".

"Људи данас иду улицама, након толико година тираније и понижавања и они су данас победници, јер они нису маса, већ је свако од њих тамо добровољно, а постају заједница људи и показују невероватну мирноћу у протесту", истакао је владика Григорије.

Он је рекао да ти људи нису подељени, да нису подељени по страначкој линији, нису подељени на Србе и Црногорце, на децу партизана или четника и да су ту на темељу слободе.

Владика Григорије рекао је да у Црној Гори види људе који шетају заједно, који су сваки за себе личност, док се међу онима "које потрпају у аутобус", не виде личности, већ маса.

Доцент Православног богословског факултета Вукашин Милићевић оценио је да се уместо правих тема у овом региону подгревају тензије које "овде тињају деценијама" и да су и данас актуелне теме из 1995. године.

"Суштина је да проблеми које имамо нису багови и вируси у оквиру система, већ су сами системи. Да бисмо могли да говоримо о великим темама потребно је да се успостави систем", рекао је Милићевић.

Професор Православног богословског факултета Родољуб Кубат рекао је да се у Црној Гори може видети у ком правцу ће се и овде развијати ситуација и да мисли да су се у Црној Гори окупили поштени људи, који више не могу да трпе.

Кубат је истакао да је идеја да је црква везана за десно оријентисане погрешна, јер се у Библији укидају разлике међу људима, сваки човек је створен по лику Божијем и да је Библија изнад подела, осим на оне који теже Богу, правди и истини и они који су против тога.

"Поштени људи треба да се зближавају. Идеја левице и деснице, па о томе нико више не размишља", рекао је Кубат и додао да црква треба да тежи социјалној политици.

На његово питање: "Шта мислите да је Вучић живео у доба фараона, када се веровало да је владар син Божији, осим ако Шешељ није Бог", публика је одговорила смехом.

Владика Григорије говорио је и о толеранцији, одговорности и слободи и истакао да је толеранција неопходна, те поменуо пример Параде поноса.

Он је рекао да они који себе сматрају хришћанима "пљују" људе на Паради, да би те људе требало да гледати са толеранцијом, која укључује бригу за њих и саосећање.

Владика је рекао да је држава ту да спречи анимално деловање човека, а да су црква и школа ту да га усмере ка Богу, да постане човек.

Он је направио дигресију о тројици браће код Достојевског Аљоши, Ивану и Димитрију и рекао да Аљоша и Иван представљају политику и цркву и увек разговарају, а да је Димитрије тај који спасава ствар и који добровољно иде на робију иако није убио.

"Тај Димитрије, то је овај Александар Обрадовић", рекао је владика и додао да се увек говори о држави и цркви, а да ствар спасавају слободни људи.

Милићевић је истакао да за њега симфонија државе и цркве значе конфузију која крије манипулацију и истакао да симфонија значи да постоји један диригент, а да тај диригент никада није био неко из цркве, већ цар.

"Истицати тако нешто као идеал је погрешно од теолошких разлога до манипулације", истакао је Милићевић.

Он је рекао да је противник тога да је потребно суспендовати идеологију због јединства и истакао да је "позивање на јединство без система на којима оно треба да почива је манипулација" и да је "јединство без вредности апсурд".

Упитан о односу цркве и државе, Кубат је рекао да Библија покушава да спута овоземаљску моћ људи и да према његовом мишљењу црква треба да буде друштвени коректив на моралном плану.

Узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић присуствовао је трибини, а публика га је поздравила великим аплаузом на почетку трибине.

Прочитајте ОВДЕ како су прошле литије у Црној Гори.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА