Најновије

РАЗОТКРИВЕНИ ПОДАЦИ БРИТАНСКИХ ЕЛИТНИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Хитно се обустављају све операције! Све због фитнес апликације!

Ово није први пут да је фитнес апликација Страва открила личне податке. Године 2018. Страва је објавила глобалну топлотну карту на којима су се налазили корисници апликације те су тако откривене топлотне аномалије смештене у различитим ратним зонама, што је довело неке стручњаке до закључка да се подударају с положајем тајних војних база.

Британски САС (Фото: army.mod.uk)

Ник Вотерс, истраживач Белингката, тврди да је пронашао начин да открије тајне идентитете припадника елитне јединице Велике Британије САС помоћу апликације за фитнес Страва, рекао је у интервјуу за Деили Меил (Daily Mail).

Вотерс је злоупотребио Страву која омогућава корисницима да виде личне податке, попут пуних имена, оних који су прошли истом рутом као и ви. Дакле, ако апликација види да корисник претрчи круг, рецимо, унутар базе САС-а у Херефорду, лако би се открили подаци о свим оним анонимним САС војницима који користе исту апликацију.

Једини би проблем био ући у елитну војну базу јер је закључана за обичне цивиле. Но Вотерс је заобишао овај проблем пуштањем лажних података Страви због којих је апликација “поверовала” да је заправо имао тренинг унутар те базе.

“Саставио сам властити тренинг и уверио Страву да сам у одређено време претрчао одређену удаљеност унутар базе. Апликација ми је тада почела давати имена и Фејсбук профиле људи који су заправо истрчали истим путем”, детаљно је објаснио.

Користећи ову методу, Вотерс је у само пет минута добио имена 14 војника САС-а, додајући да се “уплашио” лакоће којом је дошао до информација које очигледно не би требао знати.

“То показује како су друштвени медији неверојатно моћан алат за праћење и свако га може користити за приступ личним подацима”, напоменуо је истраживач.

Апликација за фитнес Страва недавно је постала значајно учинковита у откривању војних тајни. У 2018. години аутори апликације објавили су глобалну топлотну карту за активности вежбања с неколико аномалија – малих врућих тачака смештених у ратним зонама окруженим “мрачним” градовима. Тада је неколико истраживача, укључујући Белинкат, сугерирало да су жаришне тачке показале присутност тајних војних база у којима су трупе користиле Страву за обуку, несвесни да ће тако открити њихове локације.

Након инцидента, Пентагон је забранио употребу фитнес апликација у својим војним базама широм света, како би се спречило даљње излагање осетљивих војних података.

Које наоружање Пољаци набављају од Америке сазнајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com/ Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА