Најновије

БУГАРСКЕ ТУЖИБАБЕ: Ево за шта су нас пријавили европским институцијама

Државни тужилац Бугарске Иван Гешев послао је писма Генералном секретаријату Савета Европе и Европском комитету за проблеме криминала у којима критикује власти у Србији јер нису одговориле на захтев Бугарске за изручење држављанина те земље Цветана Василева, за којим је Бугарска расписала црвену потерницу још 2014. године.

Цветан Василев се крије у Србији (Фото: Јутјуб)

Шеф државног тужилаштва такође се обратио дописима председнику Европског парламента и Европске комисије Давиду-Марији Сасоли и Урсули вон дер Лајен, "с обзиром на будућу процену спремности Републике Србије као кандидата за чланство у ЕУ", саопштило је бугарско тужилаштво.

Бугарски бизнисмен Цветан Василев живи у Србији од 2014. године, а против њега се у Бугарској води поступак због сумње да је проневерио новац и допринео највећој банкарској кризи у тој земљи.

Ни пет година од захтева Бугарске за изручењем, Србија није донела правоснажну одлуку о његовој екстрадицији.

У Србији му није одређен ни екстрадициони притвор, већ му је само одузет пасош.

“Непостојање коначне пресуде надлежних органа замољене државе - Републике Србије у овом конкретном случају, у вези са кривичним поступком који против бугарског држављанина Цветана Василева воде бугарске власти, доводи у питање ефикасну примену Европске конвенције о изручењу у разумном року", рекао је Гешев, истичуц́и да су бугарске власти у Београд послале два слична захтева - у септембру 2014. и мају 2015. године.

Генерални тужилац послао је писмо и Вишем суду у Београду, поново обавестивши да захтев за изручење Василева још увек важи.

"Изненађени смо кашњењем ваше одлуке од готово 5 година и 6 месеци од слања нашег иницијалног захтева за изручење бугарског држављанина Цветана Василева и више од 4 године и 8 месеци од слања додатног захтева.

“Обавештавамо вас да је такво кашњење у пријему одговора замољене стране случај без преседана у нашој пракси као земље која је поднела захтев”, написао је Гешев српским судијама.

Ово није први случај у којем је бугарско тужилаштво затражило помоћ од европских институција у овом случају. У фебруару 2016. године, тадашњи генерални тужилац Сотир Цасаров такође се жалио на српске власти пред Генералним секретаријатом Савета Европе и Европским комитетом за проблеме криминала, позивајући на примену хитних мера. Међутим, резултата није било.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ангела Меркел поручила властима у Београду.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА