Најновије

Све суровији обрачуни сиријске војске са турским трупама! Ако крене по злу Руси ће бити уз Асада

Руске оружане снаге обориле су беспилотну летелицу у близини своје базе на северозападу Сирије, немирног региона ког је недавно задесило смртоносно насиље између војске земље и суседне Турске.

Асадова војска (Фото: САНА)

Руско министарство спољних послова саопштило је у понедељак да је систем Панстир-С постављен у ваздушну базу Хмејмим у Латакији успешно оборио малу неидентификовану беспилотну летелицу која се приближавала руском објекту из оближњег Средоземног мора. Беспилотна ваздухопловна направа пришла је ноћу, али су је радари базе пресрели и потом елиминисали.

“Циљ је уништен ракетама Панстир-С на удаљености од ваздушне базе. Нико није повређен. Није начињена већа материјална штета”, саопштило је министарство и додало да ваздухопловна база ради рутински.

Милитантне групе у суседној провинцији Идлиб претходно су лансирале беспилотне летелице у покушају да нападну обалне руске војне положаје, углавном без успеха. Најновији инцидент догодио се, међутим, у посебно напетом периоду, пошто су савезник Русије – Сирија и преговарачки партнер – Турска размењивали крваве нападе последњих дана, ризикујући даљу ескалацију у земљи која је већ девастирана након готово девет година рата.

Упркос још једном примирју, ког су прошлог месеца извршили руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, сиријске трупе и побуњеници наставили су да се сукобљавају у провинцији Идлиб и на њеној периферији. Русија, заједно са Ираном, подржава сиријског председника Башара ел-Асада, док Турска спонзорише његове противнике.

Обе земље су распоредиле трупе у Сирији. Москва је активно настојала да избегне директне сукобе снага Анкаре и Дамаска, али две силе су се у понедељак нашле на путу судара када је сиријска артиљерија погодила турски војни положај у Идлибу.

Турско министарство одбране саопштило је у недељу да је погинуло пет њихових војника, заједно с три цивила приврженима турској војсци на контролном пункту Тарнабах, западно од фронталног града Саракиба у источном Идлибу. Извештавало се да је седам других војника рањено, а Ердоган се заклео да ће осветити погинуле.

Следећег дана, министарство је известило да је турска летелица бомбардовала сиријске војне положаје, циљајући најмање 54 положаја и „неутралишући“ до 76 војника. Руско министарство одбране је, међутим, негирало да је дошло до било каквог контранапада.

“Авиони турских ваздухопловних снага нису узнемирили границе Сирије. Нису забележени ваздушни напади на положаје сиријских трупа”, наводи се у саопштењу Центра за помирење супротстављених страна у Сирији, које је у понедељак објавила руска војска.

Сиријска опсерваторија за људска права проценила је да је погинуло 13 сиријских војника због турског бомбардовања на положаје у провинцијама Идлиб, Латакија и Хама. Такође је саопштено да се очекује да ће се тај број повећати због озбиљности неких повреда, али нису споменути ваздушни напади.

Размена је праћена разговорима високих руских и турских званичника. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и његов турски колега Мевлут Чавушоглу разговарали су о ситуацији телефоном, посвећујући посебну пажњу тренутној ситуацији у деескалацијској зони Идлиба“, наводи руско министарство.

У Москви је специјални представник Русије за Блиски Исток и Африку, заменик министра спољних послова Михаил Богданов примио турског амбасадора Мехмет Мехмет Самсара. Они су одржали консултације “о бројним хитним аспектима дневног реда на Блиском истоку, са фокусом на задатак ефикасног доприноса брзом решавању криза у Либији и Сирији”.

Сједињене Државе такође играју битну улогу у Сирији, иако ону која се током рата померала и смањивала. Првобитно се придруживши Турској и неким другим силама Западног и Блиског Истока у подршци напорима свргавања Асада, САД су се усредсредиле на борбу против милитантне групе Исламске државе 2014. године и следећу годину поново ускладиле са углавном курдском групом познатом као Сиријске демократске снаге, а које је Анкара сматрала терористичком организацијом.

Сједињене Државе су се повукле са већег дела севера земље док је Турска извела нови напад на борце под вођством Курда, а председник Доналд Трамп поново је променио мисију Пентагона за одржавање контроле нафтних и гасних ресурса на североистоку земље. Овде су америчке и руске снаге заједно са својим савезницима такође више пута налетеле једна на другу, подижући тензије док стреме ривалским циљевима.

САА пресекла све линије снабдевања терориста! Питање је сата када ће Саракиб бити ослобођен! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА