Најновије

"НИКАД БОЉЕ": Застрашујући подаци о сиромаштву у Србији!

Данило Ћурчић из Иницијативе А11 оценио је, да је у Србији систем заштите социјалних права и борбе против сиромаштва неефикасан и недовољан.

Народна кухиња (Фото: Јутјуб)

Стручњаци упозоравају да на ивици сиромаштва у Србији живи око 1,8 милиона људи.

"То је знатно више него европски просек, то нам показује да сваки четврти грађанин у Србији у ризику од сиромаштва. Бројке су застрашујуће", сматра Ћурчић.

Он објашњава да кад је реч о ризику од сиромаштва мисли се на људе који имају месечне приходе испод 60 одсто медијане односно оног што је најчешћа плата у Србији.

"То је негде око 330 евра, они који имају испод тога су у ризику од сиромаштва", наводи он.

Мере штедње које је Влада почела да уводи од 2012. године угрозиле су нека од основних социјалних и економских права грађана, један је од закључака Иницијативе А11.

"За време министра (Александра) Вулина уведена је уредба која је имала за циљ да доведе, како је тада правдано, радне активације корисника новчане социјалне помоћи - условљава се помоћ тиме што они треба да обаве неки посао неплаћено", објашњава Ћурчић и додаје да се и даље чека одлука Уставног суда с тим у вези.

Месечни износ социјалне помоћи је нешто изнад 8.000 динара, међутим ни на то корисници немају право током целе године.

Ћурчић оцењује да тренутно не постоји стратегија за борбу против сиромаштва.

"Претходна је истекла и на новој још није завршен рад, не знамо у ком правцу ће ићи национални план како се ми боримо са овим питањима. Не постоји ни национална стратегија која се бави системом социјалне заштите", истиче он.

Према његовим речима, кључни предлог Иницијативе А11 за борбу против сиромаштва односи се на унапређење система заштите социјалних права.

"Ми смо у новембру 2018. године предложили Министарству рада да се приступи ратификацији додатног протокола којим се штите права грађана после заштите коју би евентуално пружио Уставни суд, грађани би имали могућност да се обрате Комитету за економска и социјална права УН", каже Ћурчић и додаје да је та иницијатива одбијена без образложења.

Ћурчић закључује да се може очекивати нека врста проблематизовања питања сиромаштва пред међународним телима за заштиту људских права.

Прочитајте ОВДЕ   зашто су грађани у шоку.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА