Најновије

БЕЋКОВИЋ: Литије у Црној Гори задивиле свет

Представници Срба у Црној Гори и Црногораца у Србији одржали су синоћ у Београду поетско – музичко вече „Не дамо светиње“ у знак протеста против закона о слободи вероисповести донетог у тој држави“, упереног против имовине Српске православне цркве (СПЦ).

Бећковић (Фото: Медија центар Београд)

Академик САНУ Матија Бећковић је, на скупу који су организовали организовали Српски национални савјет Црне Горе, Друштво српских домаћина и Православно светско друштво „Света Србија“, констатовао да су литије у Црној Гори рекле све, без иједне речи, „и тај одговор је задивио свет“.

Верни народ Црне Горе је нашао бесмртни одговор. Нама предстоји да му се поклонимо и захвалимо. Мало ко је знао шта су литије, а сад нема неког ко то не зна, истакао је Бећковић.

Он је рекао да су литије биле „потајно оружје“ за које нико није знао, „потегнуто је оружје у коме су мртви и живи кренули заједно“ и сада се томе диве све вере и конфесије, јер „такву слику Црне Горе није видео нико током њене историје“.

Бећковић је напоменуо да се из подршке свих вера литијама СПЦ види како они жале што немају на челу својих држава политичаре попут председника Црне Горе Мила Ђукановића, јер би тада и они имали и већи број верника, литије и свештенике попут епископа црногодрско приморског СПЦ Амфилохија.

Он је Ђукановића окарактерисао као стечајног управника Црне Горе, „који је 100 пута продао и препродао све што је могао“ и сад се, кад нема ништа више, сетио да донесе „закон који је озаконио ово безакоње“.

Актуелна црногорска власт затражила је крштеницу своје мајке – епископије црногорско приморске СПЦ, нагласио је Бећковић, уз ироничну констатацију: „кажу да је свеће у Црну Гору све теже унети – сем ако су тутнуте у кокаин“.

Председник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић упозорио је да Срба у тој држави нема нигде на функцијама – од месне заједнице до дипломатије, а да већ више деценија српски народ трпи понижења од „несмењиве власти у Црној Гори“.

Све одлуке се доносе против српског народа. То показује да проблем српског народа није само усвајање закона о слободи вероисповести, већ његово вишедеценијско ниподаштавање, рекао је Вуксановић, који је захвалио председнику, премијеру и Влади Србије на подршци.

Познати политичар из Србије развио заставу Велике Албаније, на њој наша држава раскомадан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА