Најновије

Русија одбила предлог Турске да заједно краду нафту из Сирије, Ердоган прети да ће се окренути Америци

Председник Турске је изјавио да је предложио руском колеги да две земље „заједнички управљају“ источним сиријским нафтним пољима, додајући да би могао да да исту понуду и Сједињеним Државама, које су већ укључене у крађу сиријске сирове нафте.

Ердоган и Путин (Фото: tccb.gov.tr)

Пише: Драго Боснић за Fortruss

“Изнео сам своју понуду Путину у вези са нафтним пољима која се налазе у сиријској провинцији Деир ез-Зор прошле недеље”, рекао је Ердоган у уторак, враћајући се са састанка у Бриселу.

Турски председник тврди да ће план спречити „терористе“ да искористе бенефите, позивајући се на курдске милиције у покрајини, а које Турска повезује са курдским сепаратистима окренутим против Анкаре, који делују унутар турских граница.

Ердоган тврди да се потенцијалним приходима од нафте “може помоћи уништеној Сирији да стане на ноге”. Турска, међутим, никада није тражила дозволу Сирије за своје операције на тлу ове покрајине. У великој мери је покушавала да уништи курдске милиције у Сирији о трошку арапске земље и без њеног пристанка.

Турска војска је од 2016. године извела две смртоносне инвазије на Сирију како би их вратила с турске границе. Напади су праћени међународном осудом и тамошње курдске заједнице су затражиле војну подршку Дамаска против турских агресора.

Ипак, иако се суочава с великим бесом Дамаска, Турска подржава бројне терористичке групе у сиријској провинцији Идлиб на северозападу земље. Турске снаге су се такође више пута мешале у смртоносне сукобе са сиријском војском.

Турски председник је у међувремену указао на илегално америчко присуство у Сирији, рекавши да “Америка има своје планове”, и рекао да “чак може да да исту понуду Трампу “.

САД и њихови савезници напали су Сирију 2014. године под изговором да нападају ИД. Савезници су тамо остали присутни, иако су Дамаск и његове партнерске државе поразиле терористичку групу крајем 2017. Америчка војска је започела операцију „обезбеђења“ источних региона богатих нафтом крајем прошле године.

Трамп је прошлог октобра рекао да би САД „требало да буду у стању да узму мало нафте“, додавши, „Оно што можда намеравамо је да направимо договор са Еxон Мобил или неком од наших сјајних компанија да уђемо тамо и обавимо то”.

Истог месеца, руска војска је објавила детаљне обавештајне податке које су указивале на велику операцију кријумчарења нафте у коју су били укључени ЦИА, америчка војска, приватни предузетници и курдске милиције.

Турска је била позната и због неславних операција кријумчарења нафте са ИД-ом, пре пораза терористичке организације од Сирије, Русије и других савезника, што је омогућило огромну финансијску корист и Турској и њеним савезницима у ИД.

Дамаск је сматрао да је Вашингтон крив за „методичну пљачку“ његових нафтних ресурса.

Прошлог новембра, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је током незаконитог присуства, Вашингтон покушавао да одвоји територију источне Сирије богате нафтом како би створио илегалну квази- државу.

Од 70 до 150 милиона Американаца биће заражено коронавирусом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА