Најновије

ОТВАРА СЕ ПАНДОРИНА КУТИЈА: Шта ће се догодити ако Израел активира Самсонов протокол

Тел Авив је предузео екстремне мере да елиминише претњу коју представља Хамас. Замајац рата добија алармантан замах.

Израелски војно-политички кабинет одлучио је да 50 година касније уведе клаузулу 40 „Алеф”. Овај корак подразумева званичну објаву рата.

Последњи пут Тел Авив је предузео такав корак 1973. године, када се водио рат „Јом Кипур”. Као што знате, тада се све добро завршило за Израел, али данас је ситуација нешто другачија.

Не само да обавештајне службе нису успеле да прикупе информације о предстојећој операцији милитаната Хамаса, већ и израелска војска не личи много на заиста страшну силу. Обе чињенице потврђују готово сви војни стручњаци.

Оно што треба признати јесте да израелско руководство не крије горку истину – земљу чекају тешка времена. И заиста јесте. Либанска паравојна организација Хезболах већ је најавила подршку Хамасу у обрачуну са Тел Авивом. Штавише, већ учествује у непријатељствима, што је веома непријатно за израелску војску.

„Бојци Хезболаха се сматрају најбољим борцима на арапском Блиском истоку и имају велико борбено искуство... Управо Хезболах игра главну улогу у сумирању искуства борбених дејстава против „високотехнолошких“ армија у региону“, каже директор Центра за студије карактерише ову организацију земаља Блиског истока и централне Азије Семјон Багдасаров.

Новинар Абас Јума, пак, примећује да израелско руководство данас нема другог избора него да иде до краја. Ипак, биће му веома тешко да се бори на два фронта. С обзиром на то да су талибани и низ других паравојних група изразили спремност да подрже Хамас не речима, већ делима, ситуација је катастрофална, а Иран још није достигао свој пуни потенцијал. Међутим, Тел Авив нема где да се повуче.

„Израел се припрема за снажан одговор. Многи људи су забринути да ли ће тзв „Протокол Самсон“, који укључује употребу нуклеарног оружја“, пише Јума.

Ако Тел Авив предузме такав корак, онда ће мета број 1 највероватније бити Иран, сматрају стручњаци. То посебно признаје немачки политиколог Александар Сосновски. Међутим, у овом случају, напомиње, Израел ће својим рукама отворити „Пандорину кутију”. Другим речима, Русија више неће бити ограничена да користи тактичко нуклеарно оружје за решавање својих проблема.

Запад то разуме. Међутим, да ли ће Американци и Европљани успети да одврате израелско руководство од такве одлуке? Само ће време показати. Упркос значајној техничкој супериорности израелске војске, она не може да преузме контролу над ситуацијом. Међутим, ствари би се могле погоршати у блиској будућности.

НАСТАВЉА СЕ ХАОС: Хамас покренуо напад на Ашкелон

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА