Најновије

Жестока порука Миловим хијенама: Крените ли на Куче, сањало би их ко зна које кољено несојског накота које имате

Српски војвода из Куча Марко Миљанов Куч Поповић Дрекаловић је написао књигу ,,Примјери чојства и јунаштва,, величајући у њој поступке свих добрих и честитих људи било којој су вјери припадали. Ипак највише је писао о подвизима Срба, то јест Црногораца који су знали да су Срби. Био је један од највећих људи и јунака тог времена. Нема веће борбе у којој Марко није био и предводио своје Куче. И то за владајућу кућу Петровић Његош. Међутим имао је једну, уз много осталих врлину. Није био слијепо послушан више не духовним, већ обичним световним наследницима куће Петровић Његош.

Кучи истакли тробојку (Фото: Јутјуб)

Пише: Велимир Ераковић

Имао је своје ја и није било тог ко му је могао рећи да није тако. Није био тврдоглав већ правичан, волио је да  се дата ријеч и заклетва поштује и цијенио јунаке. Такви су били сви кучи и њихове вође. Непокорност коју су показивали владарска кућа није могла да поднесе никако. Ни велики војвода Мирко ни тадашњи владар Црне Горе Данило Петровић. Нијесу само Кучи били непокорни, велика племена као Пипери и Бјелопавлићи су исто показивали непокорност Књазу Данилу. Код Бјелопавлића су предњачили Бошковићи и Кадићи, а Пипери су били сложни. Данило није знао шта да ради, па је на подмукао начин оптужио Куче да шурују са Скадарским везиром против њега. То је била велика лаж и нељудскост Књаза Данила Петровића. Петровићи до њега бивају светородна лоза, а од њега губе ту нит, мада је он превише мали да потре величину Светог Петра и Његоша, Ловћенског свеца и тајновидца. Данило тражи од куча да плаћају харач. Кучке вође, прекаљене у борбама са Турцима, не желе да чују за то и одговарају му да кад не дају Турцима, неће ни њему за кога гину. Подли и најгори владар од велике куће Петровић, напанувши их да су слуге Скадарског везира, наређује похару Куча. И то два пута, у јуну 1855 и јулу 1856 године. Похару је предводио Мирко Петровић и окаљао до тада своју свету сабљу са Граховца. Са великом војном силом и перјаницима, побио је све виђеније Куче, а ни дјецу у кољевци није штедио. Кажу,читао сам у предањима да кад запалиш дијете у кољевци пламен буде плав, јер оно грешно није и одма иде анђелима. Руке се осушиле сваком па и теби војвода Мирко што на Куче удари.

Пипери и Бјелопавлићи доживљавају готово исту судбину. У Бјелопавлићима гори кула Бошковића и такође убијају дјецу,која је симбол јунаштва и борбе за слободу. Књаз Данило прави крвави пир и под Острогом силујући сестру Тодора Кадића, али му то бива задње непочинство јер га Тодор убија у Котору. Војвода Мирко пише указ да се истријеби породица Кадић, али се ево не ископаше они и има их сила божија и код нас и по свијету но Петровићи. Петровића нема ни за добар сједник, камоли за шта друго. Морали су платити за гријех према Кучима који им то ни дан данас нијесу опростили. Књаза Данила наслеђује Књаз Никола, који донекле великим побједама на Вучијем долу и Херцеговачким устанком уз чврсту везу са Руском царском породицом Романов, враће углед породици Петровић Његош. Остају му, иако се боре за њега непокорни Марко Миљанов, Пеко Павловић и Сердар Јоле Пилетић. Књаз се труди колико год може да исправи неправду, не успјева му. Он ипак прави попис на коме се сви изјашњавају као Срби, ослобађа Косово и Метохију, кључеве Високих Дечана даје у руке Митрополиту Гаврилу Дожићу и крунише се за Краља златном круном немањићком из манастира Дечани. Она је сада на Цетињу, у Цетињском манастиру.

(Фото: ХелмКаст)

Велимир Ераковић (Фото: Хелм Каст)

Него, доста историје, није ни тема била она, али јесте начин да вас уведем у оно о чему ћу писати. Да би до краја понизили Србе у Црној Гори, градоначелник Подгорице, иначе пудлица Мила Ђукановића и усташа као и он Иван Вуковић и освједочени Албански националиста Ник Ђељошај ,долазе на идеју наговорени од врха режима да припоје Куче Тузима и Малесији.Још једна велика провокација режима према Србима и чекање наше реакције. Споменик који су подигли Мирку Петровићу чувају редари, а они не мирују, знајући каква је кучка крв и да неће мировати. Сад, кад им се власт распада као кула од карата, покушавају неким већим сукобом да докажу западу и НАТО пакту како они ипак могу умирти Куче. И ђе баш Куче који су толико јунака и дипломата дали да је за Балкан доста, а не за малу Црну Гору. Момир Булатовић који је синоним пораза Мила Ђукановића, јер га је једини добио на изборима је Куч. Радуновићи су Кучи и имају посланика Србина и подпредседника странке у Скупштини.  Дрекаловићи  су такође Кучи и много  знаменитих српских фамилија. Замислите да им сад из гроба устане српски витез Ђорђе Божовић-Гишка који је кучки Мићковић и кога је његов не рођени, али више од тога брат вратио да почива у Кучима. Тај брат му је аманет испунио, сину дао име по њему и сахранио га са српским свештеником.И људски и часно и поштено. То раде само велики и људи од ријечи.

Кучи су српско племе и зато Вуковићу и Ђељошају порука за крај. Не дирајте Куче, не дирајте лавове док мирно спавају. Ако их којим случајем пробудите, они вам неће шетњом показат протест но нечим о чему и не сањате. А кад би кренули на вас, сањало би их ко зна које кољено несојског накота које имате. Зато вам је боље с миром и прочитајте Маркове ,,Примјере чојства и јунаштва,, види се да о томе не знате ништа.

Eраковићу поруку Ђукановићу “Што ме тражиш зечино са Растока” прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА