Најновије

СРПСКИ "ДЕН БРАУН": Булић: Темплари су веома поштовали Србију, на уласку су остављали оружје и добијали га на изласку! (ВИДЕО)

Вања Булић радни век је провео као новинар у писаним и електронским медијима. За телевизију је снимио више од две и по хиљаде једночасовних емисија, а писао је за готово све престижне листове некадашње Југославије. Снимао је документарне филмове ("Државни радник", "Црвени барјак Филипа Филиповића"), сценариста је три ТВ серије ("Југовићи", "Јавља ми се из дубине душе" и "Друго стање"). Косценариста је дугометражног филма "Лепа села лепо горе" и сценариста филма "Друго стање". 

Вања Булић (Фото: Јутјуб)

Написао је збирке прича "Како сам гајио близанце" (1995), "Сто бисера" (2009), "Историја у кревету" (2012), "Мушкарац у извесним годинама" (2014) и "Зашто бог нема ауто" (2016), романе "Тунел – лепа села лепо горе" (1996), "Ратна срећа" (1999), "Задах белог" (2000), "Вреле усне" (2001), "Парада страсти" (2003), "Друго стање" (2006), "Око отока" (2009), "Шоле" (2010), "Симеонов печат" (2012), "Јованово завештање" (2013), "Досије Богородица" (2014), "Теслина пошиљка" (2015), "Деведесете" (2015 – књига у којој се налазе четири романа објављена деведесетих година XX века), "Шмекери" (2015), "Шмекерке" (2016), "Виза за небо" (2016) и "Душанова клетва" (2018). 

Приредио је дневник из Хага Веселина Шљиванчанина "Бранио сам истину" (2012), а написао је и романсиране биографије глумаца Петра Божовића, Мише Јанкетића, Марка Николића, Лазара Ристовског и Јелисавете Секе Саблић.

Међу наградама добијеним за списатељски рад издвајају се Златни беочуг за трајни допринос култури Београда, као и три годишња признања Златни хит либер – за најтраженије књиге у књижарама и библиотекама Србије (2012, 2013. и 2015. године). 

Са њим смо попричали о томе зашто га многи зову српски Ден Браун (аутор "Да Винчијевог кода"), на који је начин је повезана данашња ситуација у друштву са оном за време владавине цара Душана, шта је све занимљиво открио истраживањима док се припремао за писање својих дела, колико је новинарство данас зависно од власти. Сазнали смо шта то има у Душановом законику, а нема нигде у свету, какав је то Ред змаја бранио Милешеву, да се чак 95 знакова Темплара се налазе на Хиландару, и да су веома поштовали Србију, толико да су на уласку остављали оружје и добијали га на изласку.

- Није било зезања са Србијом у то време. Иначе у својим делима сам доста ствари предвидео, као мигранте, који су амерички рат против Европе. Додуше, у роману који пишем, рат избија због две највеће хришћанске светиње које се налазе на Цетињу. Због текстова о Зетри, зеленој трансверзали и Косову био сам својевремено привођен на информативне разговоре, рекао нам је Вања Булић. А шта је још испричао погледајте у видеу.

Прочитајте ОВДЕ   ко каже да после пандемије треба да се испита деловање Вучића.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА