Најновије

ММФ: Свет је већ сада у рецесији горој него 2009. године!

Корона вирус је већ гурнуо глобалну економију у рецесију на коју државе треба да одговоре огромним повећањем потрошње како би избегле потенцијалну серију банкротстава, упозорила је директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева.

ММФ самит (Фото: Јутјујб)

Она је на видео конференцији за новинаре, одржаној синоћ у Вашингтону, поручила да ће земљама у развоју бити потребно најмање 2,5 билиона долара финансијске помоћи да би пребродиле кризу, јер њихове властите унутрашње резерве и капацитети неће испунити захтеве за прибављањем средстава на тржишту дуга, преноси Ројтерс.

"Сада је јасно да смо ушли у рецесију, толику ако не и гору него 2009", рекла је Георгиева, додавши да ће криза касније бити још дубља.

Ипак, оценила је да за разлику од спорог опоравка од глобалне финансијске кризе 2008/2009, овог пута може доћи до приличног опоравка глобалне привреде већ 2021. године, али само ако успемо да свуда обуздамо вирус и спречимо да проблеми са ликвидношћу постану проблем солвентности.

Георгиева је навела да ће тек уследити погоршање ситуације на многим тржиштима у успону која, каже, још нису директно погођена вирусом, али трпе одлив капитала, смањење потражње за њиховим извозом и стрми пад цена сировина које извозе.

До сада је 81 држава затражила или се распитивала о хитном финансирању из средстава ММФ-а, од којих је 50 земаља са ниским приходима и 31 са средњим дохотком, а међу којима су Пакистан, Гана, Иран и Киргистан, којима је прва помоћ у оквиру програма одобрена касно у четвртак.

На питање да ли је потребно више од пет билиона долара нове потрошње за спасавање глобалне економије, колико су у четвртак обећале земље Г20, Георгиева је рекла: Наша препорука је - повећајте.

"Ово је веома велика криза која се неће решити без масовног издвајања ресурса", рекла је она, напомињући да ниске каматне стопе олакшавају да се обезбеди значајна фискална подршка.

Георгиева је поздравила амерички закон о пакету помоћи привреди и грађанима у износу од 2,2 билиона долара, који је ноћас потписао председник Доналд Трамп, а који је готово троструко већи од средстава (831 милијарда долара) које су Сједињене Државе потрошиле на стимулативне мере 2009. године.

Извршни одбор ММФ-а је такође јуче одобрио измене које ће Фонду омогућити да најсиромашније земље и најугроженије чланице ослободи отплате дугова до две године како би се ојачала њихова способност за борбу против пандемије корона вируса.

Светска банка је одобрила сличне измене како би олакшала терет дуга свим државама чланицама и саопштила је да одбор сада разматра корона пројекте финансирања здравства за 25 земаља, укупне вредности од скоро две милијарде долара. Овај међународни кредитор је издвојио 14 милијарди долара средстава која су одмах на располагању здравственим системима у бици са корона вирусом, преноси Ројтерс.

Подршка руске војске преко потребна Италији у борби против корона вируса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА