Најновије

ВАЉЕВО: Град на ивици потпуне изолације!

Како је Србија изненада сазнала да је Ваљево једно од највећих жаришта епидемије и ко је одговоран за брзо ширење вируса.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

„Ваљеву прети изолација или карантин”, то су јуче наговестили председник Србије Александар Вучић и пулмолог др Бранимир Несторовић. 

Јавност је била веома изненађена да град, који до тада није био споменут ни на једној конференцији за новинаре или у медијским извештајима, преко ноћи постаје највеће жариште корона вируса у Србији уз Београд и Ниш.

Оно што је за јавност у Србији била непознаница, за становнике Ваљева није била никаква новост – информације о стању у граду су се данима већ преносиле међу грађанима, без званичних потврда.

Први случај корона вируса у Ваљеву је забележен 14. марта, број се увећавао, чак за осам у току једног дана, да би већ јуче (у среду 25. марта), било 46 заражених.

Пулмолог др Бранимир Несторовић је рекао да ће „због породичне свечаности у Ваљеву и неодговорне групе људи, због 20 инфицираних, цео град вероватно морати у изолацију”.

„Породична свечаност” коју др Несторовић помиње, тачније прослава једне приватне фирме, организована је 29. фебруара. Било је то три дана након што је тај исти доктор Несторовић, у присуству председника Александра Вучића, о корони говоро као о “најсмешнијем вирусу”, о “шопингу у Милану“, о томе да “нема разлога за панику, јер је корона вирус доста слабији од обичног сезонског грипа”.

Испоставило се да је на тој прослави организованој у етно ресторану у селу Лелић, где је истоимени манастир, био један гост заражен корона вирусом, а да то није знао.

Он се само неколико дана пре те прославе вратио из Аустрије са службеног пута. На граници га нико није прегледао нити упутио да иде у изолацију или да се јави здравственој установи.

Десетак дана након прославе, након што су му се појавили симптоми, прво се јавио у локални Дом здравља, потом је пребачен на пулмологију Ваљевске болнице, да би 14. марта стигла потврда да је позитиван на корона вирус.

Два дана касније, 16. марта, у Ваљеву је формиран Штаб за ванредне ситуације чији је командант градоначелник Слободан Гвозденовић.

Док су кафићи и ресторани у осталом делу Србије радили нормало, ваљевски штаб је међу првим мерама увео затварање угоститељских објеката и ограничавање радног времена продавница, радњи, пекара… Радно време фабрика које запошљавају неколико хиљада људи, попут Крушика, Горења, италијанске компаније Валy, остало је исто.

Градски штаб се оглашавао саопштењима, упозорењима и саветима, али командант није обавестио грађане о томе да је у Ваљеву потврђен први случај корона вируса. Грађани нису били упозорени на то да је корона “кренула” са прославе у Лелићу, нису позвани да се јаве “контакти контакта” како би се спречило ширење вируса.

Међу званицама на прослави је био и један ваљевски свештеник који је у међувремену оболео, иначе зет запослене у Заводу за јавно здравље у Ваљеву, док је супруга власника фирме докторка у ваљевском Дому здравља.

Командант штаба Слободан Гвозденовић, иначе лекар, је тек 20. марта, преко саопштења за јавност, обавестио грађане Ваљева да се “вирус налази у нашој средини и да на то указују оболели”.

Међутим ни тада није саопштио колико у Ваљеву има оболелих, колико их се налази у кућној изолацији, нити је рекао каква је епидемиолошка ситуација, нарочито у овдашњим здравственим установама. А тог 20. марта у Ваљеву је већ било 18 особа оболелих од корона вируса.

Само два дана након тога, када се број оболелих попео на 32, ваљевски Дом здравља позива лекаре, сестре, техничаре, спремачице и возаче да се хитно јаве за рад на одређено јер су медицина рада и још неколико тимова ваљевског Дома здравља, укључујући и три тима хитне службе, у изолацији.

Сутрадан, 23. марта када у Ваљеву има 36 заражених, Завод за јавно здравље саопштава да се обуставља рад лабораторија на две недеље јер је петоро запослених позитивно на корона вирус. Наводе да је “епидемиолошким истраживањем утврђено да је инфекција импортована из породичног контакта једног запосленог”.

Ни након тога се не оглашава командант ваљевског Штаба за ванредне ситуације. Није организована ни једна конференција за новинаре упркос захтевима неколико редакција. О томе не говоре ни државни званичници.

На конференцији за новинаре у Влади Србије 23. марта на питање новинара “каква је ситуација у Ваљеву с обзиром на то да је вирус ушао у Завод за јавно здравље, колико су угрожени запослени, а колико грађани”, др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” није конкретно одговорила. У њеном уопштеном одговору ни словом није поменуто Ваљево.

Новинар БИРН-а је питао “да ли, као што то раде друге земље, и Србија може да објави пол, старосну структуру и географски распоред заражених на територији Србије, с обзиром на то да ти подаци не угрожавају приватност пацијената”? 

Докторка Ивана Милошевић са Инфективне клинике Клиничког центра Србије је изјавила да би то било додатно оптерећење, а др Дарија Кисић Тепавчевић је објаснила да не могу на дневном нивоу да се баве том врстом анализе.

Да ови подаци постоје и да могу бити доступни јавности Предраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић су саопштили 25. марта на конференцији за новинаре у Влади Србије или само два дана након што су тврдили да не постоје и да би били “оптерећујући”.

На истој конференцији за новинаре Дарија Кисић Тепавчевић је саопштила да је 38 оболелих у Ваљеву, да је Ваљево у врху одмах после Београда и Ниша.

Мало пре њих, први је о Ваљеву проговорио председник Србије Александар Вучић, који је рекао да је "Београд највеће жариште корона вируса, затим Ниш и Ваљево” и поручио да “ускоро следе нове мере за та три града!”.

Након тога Ваљево је “освануло” у свим медијима, као да се само чекало његово зелено светло.

Пре тога, овај град није споменут ни када је саопштено да је преминула трећа особа од корона вируса која је била из Ваљева.

Према незваничним информацијама, јуче је преминуо још један Ваљевац од корона вируса, шездесетједногодишњи радник “Крушика”.

Радио је у Ковачници, која је према нашим информацијама, прекинула производњу до 6. априла. Холдинг компанија “Крушик” у којој је запослено око 3200 радника још увек ради.

Скупови, прославе

Иако је 6. марта у Србији забележен први званични случај корона вируса, у Ваљеву су у то време организовани бројни догађаји на којима је било неколико стотина па и хиљаду људи.

Градски одбор СНС организовао је 7. марта прикупљање потписа за изборну листу „Александар Вучић – За нашу децу”. Позвани су чланови да дођу у што већем броју до 17 часова како би потписали листу. У дугим редовима испред Градског одбора стрпљиво су стајали ваљевски напредњаци, те је прикупљено 1.723 потписа.

Председник Србије Александар Вучић је 9. марта посетио “Крушик”. Дочекали су га радници прве и друге смене, кажу да их је било преко 1.500. Стајали су у кругу фабрике једни уз друге пуна два часа чекајући председника.

Између та два датума организоване су и осмомартовске прославе, свечани ручак за Дан жена организовала је и Градска управа Ваљево са више од стотину гостију у једном ваљевском ресторану.

Прочитајте ОВДЕ  које је то ударно решење донела Влада.

Извор:  javno. rs/Дарија Ранковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА