Најновије

МИГРАНТИ НАДИРУ СА СВИХ СТРАНА: ЕУ шаље војску, авионе, хеликоптере и бродове да одбрани грчку границу!

Председници Европског савета, Комисије и Парламента након посете граничном подручју између Турске и Грчке још једном су изразили европску солидарност и подршку за мере које Атина предузима у циљу заштите спољних граница ЕУ.

Граница Грчке и Турске (Фото: Јутјуб)

ЕУ је најавила распоређивање нових снага Фронтекса за брзо дејство на граници Грчке према Турској као и додатну финансијску подршку Грчкој од 700 милиона евра у циљу бољег управљња миграционим питањима.

Председник Европског савета Шарл Мишел након посете копненој граници између Турске и Грчке, која се поседњих дана налази под притиском новог миграционог таласа, оцењује да је заштита границе од кључног интереса за ЕУ.

Он је додао да Грчка има подршку ЕУ за све што је урадила последњих дана у покушају заустављња миграционог таласа који стиже из Турске.

“Грчка граница је европска граница. Оно што радите овде је важно за Грчку и круцијално за будућност ЕУ”, изјавио је Мишел.

Он је указао и на важност поштовања људских права и међународних закона када је реч о ативностима на заштити граница.

“Имамо Споразум са Турском који ЕУ поштује, а очекујемо да ће и Турска поштовати обећано у оквиру овог споразума”, закључио је Мишел.

Председница Европска комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да се грчке власти суочавају са тешким задатком заштите границе и поручила да се “ред на граници мора одржати”.

“Стојимо на вашој страни и дошли смо да кажемо јасно да смо солидарни и подржавамо Грчку”, поручила је фон дер Лајен.

Она је најавила хитно слање додатних 100 припадника Фронтекса на границу Грчке са Турском, као и ангажовање додатне опреме у виду бродова, чамаца и авиона.

“Издвојићемо додатних 700 милиона евра као финасијску помоћ Грчкој од чега ће 350 милиона евра бити одмах доступно”, каже Фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је закључила да “Турска није непријатељ””, али и да народ не сме бити инструмент за постизање неког циља.

“Они који желе да тестирају ЕУ једиснтво биће разочарани”, каже Фон дер Лајен.

Председници ЕУ институција најавили су да ће се наредних дана у Анкари, Бриселу и Загребу на различитим нивоима разговарти о решавању новонастале мигранстке кризе, наставку “нормалне” примене Споразума ЕУ и Турске о мигрантима као и потреби за обустављање борби на северозападу Сирије.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис и шефови главних законодавних, извршних и политичких институција Европске уније посетили су регион Евроса на грчкој граници где су се упознали с догађајима који се одвијају од прошлог петка, док су се мигранти и избеглице у исто време окупљали на турској страни границе.

Мицотакис, председник Европског савета Шарл Мишел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског парламента Давид Сасоли, потпредседник Европске комисије Маргаритис Схинас, премијер Хрватске Андреј Пленковић и потпредседник хрватске владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић посетили су стражарско место 1 у Кастаниесу, најближе грчко-турској граници, а актуелне информације изнео им је начелник Генералштаба Хеленске националне одбране генерал Константинос Флорос.

Прочитајте ОВДЕ како сиријски Тигрови лове и по небу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА