Најновије

КАДА СПАВАТЕ СА ЂАВОЛОМ, БУДИТЕ СЕ У ПАКЛУ! Алармантно упозорење: Ердоган Европу држи у шаци

Турска је покренула нову мигрантску кризу након што је рекла да не може да заустави скоро четири милиона миграната на својој територији да крену у Европу. Шта су корени ове кризе и како она може да се одвије?

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Анкара је отворила врата мигрантима прошле недеље након што је у нападу сиријске режимске војске у Идлибу на северозападу Сирије убијено 34 турска војника.

Председник Реџеп Тајип Ердоган покренуо је крајем прошле године војну офанзиву на северу ратом разорене земље, с циљем стварања такозване безбедне зоне за смештај 3,6 милиона сиријских избеглица у Турској.

Други циљ је био избацивање припадника Сиријских демократских снага (СДФ), које сматра проширењем Курдистанске радничке партије (ПКК). Турска сматра да је ПКК - која је 1980-их покренула оружану борбу против турске владе у покушају да формира независну курдску државу унутар Турске - терористичка организација.

Зашто је смрт турских војника довела до овакве реакције?

Турска, која је договорила споразум са Бриселом о ограничавању броја миграната који могу да уђу у ЕУ 2016. године, дуго је претила да ће пустити избеглице да крену у Европу.

Али стручњаци кажу да је смрт њених војника у Идлибу била кап која је прелила чашу, како је расла забринутост у Турској. Па, зашто је сада тако поступила?

Прво, жели да скрене међународну пажњу на кризу у Идлибу, за коју страхује да би могла да пошаље нови прилив избеглица у Турску, изјавио је Синан Улген, бивши турски дипломата и експерт из "Карнеги Јуроп". Али она такође сматра да је Брисел одустао од споразума из 2016. године и жели гаранције да ће ЕУ наставити да финансира Турску и угошћавање избеглица на њеној територији.

Други експерти кажу да Турска жели да ЕУ изврши притисак и на Русију да престане да подржава трупе сиријске владе и пристане на примирје.

Шта се дешава у Идлибу?

Борбе на северозападу Сирије раселиле су више од милион људи за мање од три месеца и гурнуле их ближе турској граници.

Турска војска и побуњеници које подржава Турска сукобили су се с сиријским владиним снагама које подржава Русија, али и са безброј других војних група, укључујући шиитске милиције које подржава Иран, рекао је Улген за "Јуроњуз".

Зашто Турска жели да истакне кризу у Идлибу?

Алекандра Стиглмајер, из Европске иницијативе за стабилност, каже да је Турска већ дом скоро четири милиона миграната, од којих је 3,6 милиона из Сирије и да је Ердоган под домаћим притиском да заустави долазак нових избеглица.

- Током локалних избора прошле године у Турској, на којима је владајућа странка изгубила Истанбул, главна опозициона странка ЦХП водила је кампању против прилива сиријских избеглица и то је било успешно. Дакле, Турска је под притиском да се носи са Сиријцима, а једна од идеја била је да се неки од њих врате у ову сигурну зону - рекла је она за "Јуроњуз".

Али, како је рекла, ради се и о притиску да се покаже турском народу да власти не дозвољавају да ЕУ "користи Турску као депонију избеглица".

Шта је са споразумом ЕУ и Турске из 2016. године?

У марту 2016. године, Брисел и Анкара постигли су споразум који је имао за циљ да контролише број миграната који крећу у Европу преко Турске.

ЕУ је пристала да плати Турској шест милијарди евра и понудила је друге погодности, попут убрзавања укидања визних ограничења.

Али Стиглмајер каже да је са тим споразумом сада готово и да Турска чека сигнал да ће се финансирање наставити. Она је рекла да упад Турске у Сирију прошлог октобра и успостављање нове Европске комисије значи да је мало тога учињено. Такође је део договора био и обавеза европских земаља да приме праве избеглице из Турске, у замену за илегалне мигранте који су стигли у Европу.

- До сада је око 30.000 пресељено у четири године. То је наравно испод очекивања Турске. Мислим да Турска има четири милиона избеглица и, наравно, 30.000 од четири милиона није баш много - рекла је Стиглмајер.

Колико избеглица преко Турске покушава да дође до Европе?

Ердоган је рекао да би милиони миграната и избеглица ускоро могли да крену према Европи након отварања турске границе. Али Грчка, барем на копненој граници, стоји чврсто. Грчке власти су зауставиле најмање 10.000 миграната који су покушали да пређу.

Како је рекла Стиглмајер, 90 одсто миграната смештених у Турској је пореклом из Сирије и о њима се тамо добро брину. Зато она сумња да би сви они могли да крену ка Европи, како то тврди Ердоган.

Међутим, она каже да су мигранти из Турске осетили да постоји нова шанса да стигну до Европе, па да ће се свакако велики број њих наћи пред границама са ЕУ.

- Људи ће се масовно гомилати на граници. И врло је нестабилна ситуација јер су љути. Мислим да то зависи од појединачне ситуације. Сигурна сам да постоје сиријске породице које су започеле нови живот (у Турској), које некако успевају. То вероватно није сјајан живот, али деца могу да им иду у школу , добијају социјалну помоћ, имају здравствену заштиту, раде легално или илегално и тамо се сналазе, они можда неће ићи (у ЕУ). Али не-сиријске избеглице имају далеко мање права. А поготово ако су самци, они ће наравно кренути, ​​јер су у Турској под притиском да зарађују и шаљу новац кући - каже она.

Шта ће се даље дешавати?

Стручњаци кажу да је "лопта сада на европском терену".

- ЕУ сада мора да реагује. А ако та реакција буде у облику показивања више солидарности са Турском по питању избеглица, онда ће људи заглављени на ничијој земљи (на гршко-турској граници) кренути назад ка Турској.

Стиглмајер каже да лидери ЕУ морају да седну са Ердоганом и да кажу да ће наставити да подржавају избеглице у Турској.

Да ли Ердоган држи ЕУ у шаци?

Међутим, многи званичници ЕУ сматрају да Ердоган покушава да „уцени” блок дозвољавајући мигрантима да масовно иду ка грчкој граници. То су рекли дипломатски извори за Ројтерс.

Поједини изасланици су признали да Ердоган има ЕУ у шаци јер државе чланице блока не могу да усагласе став према избеглицама и - како би избегле репризу мигрантске кризе 2015/2016 - сматрају да ће блок морати да понуди више новца Турској како би спречио да нови талас миграната стигне у Европу.

- ЕУ је на мети уцене -казао је, према изворима Ројтерса, један дипломата на састанку иза затворених врата у понедељак у Бриселу.

ЕУ се мучи како би одговорила док хиљаде миграната долазе на грчку границу из Турске. Везе Брисела и Анкаре су већ затегнуте због безбједности и људских права.

- Када спавате са ђаволом, будите се у паклу - ту се ми управо налазимо - рекао је један амбасадор током састанка у Бриселу.

Дилему ЕУ појачавају и унутрашњи сукоби око тога како да се подели терет бриге о избеглицама и мигрантима који пристижу у блок.

Један високи дипломата је казао да је ЕУ куповала време од 2016. године, гурајући проблем под тепих тако што је плаћала да се избеглице и мигранти држе у Турској.

Чиме се све служе мигранти да се домогну Европе погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА