Најновије

Хоће ли потези Аљбина Куртија разљутити Америку

У нечијем интересу је опструкција трајног договора између Београда и Приштине, тврди косовски председник Хашим Тачи. На твитеру је објавио и да се залаже за стављање тачке на конфликт, економски развој и међусобно признање. За економију испред политке залаже се специјални изасланик америчког председника за дијалог о Космету.

Курти (Фото: Јутјуб)

Ставове човека кога Њујорк тајмс назива недипломатским дипломатом који је склон увредљивим твитовима, јавност често сазнаје управо на тој друштвеној мрежи.

На наводе једног корисника Твитера да грађани тзв. Косова желе да знају позадину разговора у Вашингтону и Бриселу, Ричард Гренел одговара:

"Вашингтон је усредсређен на економски развој и радна места - верујемо да је то запостављено у дијалогу. Али, не можемо да помогнемо док таксе косовске владе и даље штете Косову. Најпре их треба укинути. Такође, политичка питања ће решити две стране, не Вашингтон".

А две стране једнако су удаљене као и новембра 2018. када је тадашња косовска влада увела таксу на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине. Чека се 15. март, за када је актуелни премијер најавио њено делимично укидање.

"Аљбин Курти је отворио рат са Белом кућом, то не може добро да се заврши за Приштину и политичку стабилност власти коју предводи са Самоопредељењем на челу. Посебно како се понео на захтев Америке прошле недеље када је одбио иницијативу за укидање таксе што би био основ за наставак дијалога", указује бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Своје потезе Аљбин Курти, оцењују аналитичари, одмерава и према пулсу америчких гласача који на јесен бирају председника.

"Ни приближно није осигуран реизбор Доналда Трампа, мислим да ће он врло јасно ставити до знања и развући разговоре до 3. новембра док не види ко ће бити идући председник. Тако да има пуно мотива да не учествује у овоме. Тачи нема довољан легитимитет с друге стране, тако да мислим да су све ове америчке иницијативе нешто што има слабе шансе за успех", сматра бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић.

За успех преговора аналитичари не умањују ни значај Европске уније која ће након Сједињених Држава именовати свог изасланика за дијалог. Његово име још није познато широј јавности, али јесте председницима Србије и привремених институција у Приштини.

Трамп открио истину о корона вирусу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА