Најновије

ОНИ СУ "САМЛЕЛИ КРИВУ ЕПИДЕМИЈЕ": Имају најјачи карантин на свету, само 4 мртвих, а за све то је заслужна једна жена!

Мере које је Нови Зеланд предузео како би епидемија корона вируса била заустављена пример су који многи светски медији наводе као успешан, а премијерки Џасинди Ардерн одају признање за управљање земљом у кризној ситуацији.

Нови Зеланд (Фото: Јутјуб)

Власти Новог Зеланда саопштиле су данас да су од Ковида-19 до сада преминуле четири особе, у последња 24 сата два старија пацијента, што је и највећа дневна смртност до сада, али би се могло констатовати да су строге ванредне мере дале добре резултате у борби са корона вирусом.

Број новооболелих је 20, а укупно 1.035 у овој земљи са око пет милиона становника.

За релативно добре резултате у борби против епидемије на Новом Зеланду, оцењују агенције, заслужне су строге ванредне мере, које су на снази четири недеље, и одлучно политичко лидерство премијерке Ардерн.

Оно што ову земљу издваја од многих, оцењује АБЦ њуз, јесу две мере које су спроведене веома брзо - затварање граница и увођење карантина.

Када је у питању процена реакције јавног здравља на Новом Зеланду, треба послушати епидемиологе попут професора Мајкла Бејкера.

Он је у петак рекао да је Нови Зеланд имао тренутно најодлучнији и најјачи карантин на свету.

А како је његово увођење изгледало?

Пар сати пре него је куцнула поноћ, грађанима је на мобилне телефоне стигла порука у којој је писало "Понашајте се као да имате КОВИД-19. То ће спасити животе. Одрадимо сви своју улогу и ујединимо се против КОВИД-19". Осетио се осећај колективне сврхе. Полиција је била затрпана позивима пријава људи који крше правила.

Пре мање од две недеље предузели су строге мере, попут забране купања и одласка на плаже те је грађанима речено да не раде ништа што би могло оптеретити хитне службе.

Људи шетају и возе бицикле у својим четвртима, у продавницама су удаљени метар једни од других и у њих улазе један по један, а као и остатак света искусили су мане кућног школовања.

"Џасинда је свему приступила одлучно и недвосмислено и суочила се с претњом", рекао је Бејкер.

Рекао је да је приступ Новог Зеланда био другачији од осталих земаља и да док су западне земље покушавале да успоре ширење болести и изравнају криву, Нови Зеланд ју је самлео.

Премијерка Арден рекла је да разматрају и да размишљају о увођењу обавезног карантина Новозеланђанима који се враћају у земљу.

Како можемо оценити Ардернино вођство у доношењу тако тешких одлука?

Добро место за почетак је истраживање америчких професора Џеклин и Милтон Мјефилда о ефективној комуникацији лидера.

Модел утемељен на истраживању Мејфилдових наглашава усмеравање, стварање значења и емпатију, као три кључне ствари којима лидери треба да се воде како би мотивисали следбенике да дају све од себе.

Одговор Арденове на КОВИД-19 користи сва три приступа.

У усмеравању Новозеланђана да остану код куће да би спасили животе она истовремено нуди смисао и сврху у ономе што тражи.

Слободно признајући изазове са којима се људи сусрећу остајењем код куће, од поремећаја породичног и пословног живота, до тога да људи не могу да присуствују сахранама најмилијих, она показује емпатију према ономе што се тражи од људи.

Прочитајте ОВДЕ  шта су рекли у Шведској?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА