Најновије

ОСНИВАЧ ИНТЕРСЕПТА ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: У Америци је све испланирано, зна се ко ће умирати од коронавируса! Разоткрио доказе!

Џереми Скејхил амерички је истраживачки новинар, ратни репортер, писац више књига и оснивач медијске онлине-платформе Интерсепт (The Intercept). Два пута је добио угледну књижевну награду ‘Xорџ Полк’ – једном за књигу: ‘Блeквотер: Успон најмоћније светске плаћеничке војске’. Добитник је и престижне награде ‘Виндхам Кампбел’. Написао је књигу ‘Прљави ратови: Свет је бојно поље’ по којој је снимио и истоимени документарац номинован за Оскара. Новинарством се почео бавити на прогресивној медијској платформи Демокраси нау (Democracy Now)! Извештавао је из Авганистана, Ирака, Јемена, Нигерије, бивше Југославије и других земаља широм планете. Живи и ради у Њујорку.

Џереми Скејхил (Фото: Јутјуб)

Шта је ова пандемија разоткрила, не само о америчком здравственом систему, него и о могућностима америчких институција?

Разоткрила је смртоносну лаж коју промовишу и републиканци и демократе – и Трамп и Бајден – да је ‘Америка велика’. Америка је велика за богате и моћне, али за сиромашне, мигранте, радне људе и људе без здравственог осигурања она је живи злочин. Сада је пред целим светом очито да војно и економски најмоћнија земља света није у стању бринути о својим грађанима у временима врло предвидљиве пандемије. Годинама су научници упозоравали да нисмо спремни на овако нешто, и нико то није узимао за озбиљно. Ни Обамина администрација, иако јесте више него садашња. Потом је амерички систем произвео ауторитарно-фашистичког шарлатана који поред гробља звиждуће да управо он Америку опет чини великом. Пандемија је показала да је Америка пропала држава.

Трамп је коронавирус на почетку назвао обманом, одбио предузети икакве озбиљне кораке у сврху заустављања пандемије и изругивао људе који су веровали у науку. Међутим, разговарам с вама из најважнијег града у САД-у, Њујорка. Градоначелник Бил де Блазио – демократа и Сандерсов поборник – деловао је потпуно немарно и није предузео кораке који би заштитили град. Демократа је и гувернер државе Њујорк, Ендрју Куомо. Многи су га прижељкивали као председничког противкандидата Трампу. Такође је пропустио деловати довољно брзо да се заустави ширење пандемије. Изгледа да је у Трамповој ери заразна игноранција те да инфицира подједнако владајуће републиканце и демократе.

Само у протеклих недељу дана више од шест милиона Американаца остало је без посла. Истовремено, досадашњи подаци указују на то да је стопа смртности од коронавируса отприлике двоструко већа у афроамеричкој и латиноамеричкој популацији, него у белој.

Болести и пандемије не дискриминишу. Борис Џонсон је на интензивној нези, Том Хенкс се разболео од коронавируса, као и Идрис Елба. Дакле, оболевају и богати. Међутим, више од 70 посто умрлих у Лујзијани, Чикагу и Милвокију чине Афроамериканци. То није због генетике, него због тога што наш систем дискриминише. О друштво не требамо судити по томе како третира најбогатије и најмоћније, него према томе како се односи према најсиромашнијима. У овој се земљи према најнезаштићенијем људима односимо као према смећу – радницима у Амазоновим складиштима који нису добили адекватну заштитну опрему, или Афроамериканцима који немају послове од којих би могли живети. Мислим да ће умрети натпропорционално велики број сиромашних небелаца.

Да ли би ова криза могла подстаћи прогресивне промене у америчком друштву – барем што се тиче увођења универзалног здравственог осигурања и плаћеног боловања – или постоји опасност да резултира још ауторитарнијом Трамповом влашћу?

Живимо у некој врсти КОВИД-19 ‘1984’. Није реч само о Трампу него и о Конгресу, у којем један дом контролишу демократе. Ако не будемо опрезни, те две странке ће ограничити нека од наших основних права и слобода. С позитивне стране, десетине милиона Американаца сада види колико је банкротиран политички систем и до које је кризе довео капитализам. Ако на председничким изборима победи Џо Бајден, на власти ће бити нешто компетентнији технократе, али Америка ће и даље бити империјалистичка пропала држава. Ако победи Трамп, видећемо најснажнију консолидацију ауторитаризма у читавој историји ове земље. Ниједна опција није добра. Међутим, могуће је аргументовти да је најважније умањити штету и уклонити најопаснијег политичког актера, а то је Трамп. То је вредан подухват. Ипак, срамота је да су демократе одлучили изабрати нестабилног патолошког лажова, који је током читаве каријере био на десници странке. Ако Бајден успе изгубити од Трампа, одговорност за то у целости ће припасти корпоративном крилу Демократске странке.

Немачка позива да се Италији не помогне! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА