Најновије

АМЕРИ НАПАЛИ КИНУ! "Шест дана сте крили од јавности ову информацију!"

Америчка агенција Асошиејтед прес тврди да је имала увид у интерна документа према којима су кинеске власти шест дана задржавале информацију о томе да се суочавају с епидемијом новог коронавируса.

Кина (Фото: Јутјуб)

Председник Си Ђинпинг упозорио је јавност 20. јануара, седмог дана. До тада је више од 3.000 људи било инфицирано према интерним документима.

Баш током тих шест дана, како се наводи, у Вухану, одакле је зараза потекла, одржана је прослава на којој су биле десетине хиљада посетилаца, а милиони људи кренули су на путовања уочи Кинеске нове године.

Одлагање од шест дана, од 14. до 20 јануара, није прва грешка коју су кинеске власти начиниле на различитим нивоима у борби против пандемије, јер су и друге земље реаговале на сличан начин, одуговлачећи данима, па чак и недељама, са објавама и одлукама о корацима који ће бити предузети.

Међутим, према оцени агенције, одуговлачење прве државе која се суочила са новим коронавирусом било је у критичном тренутку, на самом почетку пандемије.

Кретање Кине по танкој ивици у настојањима да информише јавност о томе шта се збива с једне стране и избегне масовну панику с друге стране, довело је до тога да на свету буде заражено више од два милиона људи и буде однето више од 128.000 живота, сматра АП.

"Да се шест дана раније предузело нешто, било би мање жртава, мање инфицираних, а медицинске установе могле би да прихвате све пацијенте и можда не би било колапса здравственог система, као у Вухану на пример", рекао је епидемиолог са Универзитета у Калифорнији Зуо-Фенг Занг.

Неки стручњаци су навели, преноси АП, да су кинеске власти можда одуговлачиле са јавном објавом епидемије, али су у тајности предузимали мере и чекале прави тренутак како би избегле ширење панике међу становништвом.

Кинеска влада негира оптужбе да је оклевала са објављивањем информација и тврди да је о инфекцији новог коронавируса одмах обавестила Светску здравствену организацију.

Проверите све биолошке лабораторије на свету, ту је прави одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА