Најновије

Зато ви који сте испразнили Цркве, знајте да...

Данас је Велики Петак. Најтужни дан код православних хришћана.Дан када је, издати од Јуде,распет на крсту који је сам носио Исус Христ. Нашао се ту један човјек Симон из Киринеје који је помогао Исусу да носи крст страдања. Пошто Понтије Пилат није хтио да осуди Исуса, урадили су то Јудејци. Исти они који су га посипали цвијећем, када је показавши своју моћ васкрснуо Лазара. Исти тај народ га је ставивши му трнов вјенац на главу пљувао, гађао каменицама и тражио његово распеће. Пут којим је ишао Христ носећи свој крст у овоземаљски смрт и данас двије хиљаде година касније носи име Улица бола.

Mило Ђукановић и Александар Вучић (Фото: Јутјуб/Правда)

Пише: Велимир Ераковић

Знајући да ће бити распет Христос је на велики четвртак сабрао своје Апостоле у једну собу у Јерусалиму и ту обавио Тајну вечеру. Ту је Господ направио највеће чудо. Претворио је хљеб у своје тијело, а вино у своју крв. Онда је причестио све своје Апостоле, па и среброљупца Јуду Искариотског, који га је издао за тридесет сребрењака. Рекао је,, Узмите једите ово је тјело моје које се ломи за вас за опроштење грехова”. Када је благословио чашу вина рекао је ,,Узмите пите,ово је крв моја Новога завета која се лије за вас за опроштај грехова”.Тако је настала Света тајна Причешћа. Она је била и остала средиште свих тајни Божијих у цркви. То је након царске трпезе, или литургије, сједињење човјека са Господом. Предображај Царства Небеског.

И траје двије хиљаде година. И трајаће док највећи и једини тако буде желио. Носећи свој крст до брда Голтота Христос је људима показао да нема тих мука које се не могу издржати и да су људи толико грешни,трулежни и пропадљиви да сами тога нијесу свјесни.Тек када је распет, невин и почео да трпи несносне муке, позвао је оца и рекао му ,,Оче, опрости им јер не знају шта раде,,. Колике су биле муке и болови које је трпио, када ја Бога, оца свога замолио да му их прекине дозивајући ,,Ели Ели лама савахтани,, или Боже мој, зашто си ме оставио. Значи и Христос сумља на моменат у Бога? Одједном загрмље, промјени се и небо и земља, а Исус испусти душу. Тада и руља занијемље. Сва природа побунила се против неправде и злочина. Помрачило се сунце, гробови отварали. Стијене су пуцале. Поред крста је остала Богородица са апостолом Јованом и Маријом Магдаленом. Јосиф из Ариматеје  је отишао Понтију Пилатју и замолио га да тијело скину са крста и сахране га. Пилат је то дозволио јер се суботом није ништа радило. Христово тијело су скинули са крста и умотали га у плаштаницу. Однијели су га у гробницу коју је Јосиф припремио за себе. Римљани су поставили страже, плашећи се да хришћани не украду тијело. Зато је Велики Петак најтужни дан, јер издајемо праведника, ми мали и николики.

На Велики Петак се у свим црквама и храмовима служе службе, читају сва Јеванђеља и износи плаштаница.Касније се вјерници провлаче испод ње и целивају је. Ту стоји све до Васкрса. А на Васкрс Христос, сав у бијелом, симболом побједе над смрћу излази из гробнице Јосифове као побједник и нада. То је највећи хришћански празник,јер је Господ својом смрћу смрт побиједиио и мртвима у гробовима живот дарова. Са Васкршње причешње чаше се нико не враће. Тиме се показује величина и значај празника. Тиме Господ показује да смо сви његова чеда. Зато ви који сте испразнили Цркве, знајте да Исусу Христу није потребан народ, он је увјек уз вјернике. Народу је потребан Исус Христ, као нада у живот вечни и спасење. Нада у боље сутра. 

Да ли креће рушење Вучића сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА