Најновије

КАЛЕНДАР УКИДАЊА МЕРА: Ево којом динамиком ће се живот у Србији враћати у нормалу

Више од месец дана од проглашења ванредног стања у Србији због пандемије коронавируса, мере које су увођене како би се спречило ширење заразе су ублажене.

Илустрација (Фото: vs.rs)

Влада Републике Србије донела је на јучерашњој седници, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке, одлуке у вези са ублажавањем одређених мера за спречавање ширења коронавируса које почињу да важе од данас, 21. априла.

- Грађани млађи од 65 година могу боравити напољу радним данима од 5ч до 18ч, када почиње забрана кретања. Колико ће полицијски час трајати предстојећег викенда и за 1. мај још увек није познато.

- Грађани старији од 65 година моћи ће, почев од данас, да уторком, петком и недељом излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18ч до 01ч, највише 600 метара од места становања. За ову групу грађана одређен је и јутарњи термин за куповину од 4ч до 7ч једном недељно.

- Особе са аутизмом, као и све особе са сметњама у развоју могу да излазе у било које време са једним пратиоцем, у кругу од 200 метара од места становања. Током шетње је битно је да се придржавају мера која важе за све - нема контакта.

- Грађанима који имају кућне љубимце је дозвољено шетање кућних љубимаца у периоду од 23ч до 1ч и то најдуже 20 минута, а најдаље 200 метара од места пребивалишта, односно боравишта, као и викендом од 8ч до 10 ч, под истим условима као и за вечерњу шетњу - мора да траје до 20 минута, а грађани са својим љубимцима не треба да иду даље од 200 метара од места боравишта.

- Забрањена су јавна окупљања на јавним местима и у затвореним просторима не сме бити више од две особе, размак између лица мора бити најмање два метра, док на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.

Од уторка, 21. априла, почињу са радом:

- аутомеханичарске и вулканизерске радње

- радње обућара

- радње кројача

- хемијска чишћења

- школе за обуку возача

- књижаре

- трговци моторним возилима

- трговци бициклима

- трговци наутичком робом

- трговци техничком робом

- трговци грађевинским материјалом

- зелене пијаце (на отвореном и затвореном простору), уз обавезну примену свих мера заштите

- грађевинарство (високоградња и нискоградња)

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Рад и даље није дозвољен:

- тржним центрима

- фризерским салонима

- салонима за негу лепоте

- теретанама и фитнес центрима

- школама

- факултетима

- вртићима

- угоститељским објектима који не врше доставу.

Градски и међуградски превоз у Србији је обустављен, а град Београд увео је коридорске линије превоза за здравствене раднике и грађане који имају радну обавезу током периода ванредног стања.

"На Путина је покушан атентат, нападачи су савладани тек у трећем кругу одбране." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА