Најновије

НОВИ ПРОБЛЕМ ЗА ПУТИНА: На хиљаде руских војника у карантину након што су били без иједне маске на проби параде

Русија је ставила у карантин више хиљада војника који су учествовали у проби за параду за Дан победе, чиме је прекршена мера држања физичке дистанце коју је земља увела због избијања епидемије корона вируса.

Руска војска (Фото: kremlin.ru)

Из руског Министарства одбране је наведено да ће се војници, чији се број процењује на 15.000, вратити у своје базе, где ће бити стављени у двонедељни карантин. Министарство, међутим, није навело да ли међу војницима има заражених новим корона вирусом Ковид-19.

На снимку који је “процурио” у медије почетком априла видели су се војници поређани у линији ван Москве, што је изазвало бес и шок ујавности, јер се видео појавио у исто време кад су руска престоница и њен регион увели строге мере физичког дистанцирања.

- Колико људи ту има, 15.000? А рекли су да нема скупова већих од 50 људи. Не видим ниједну маску – чује се глас на видеу који је снимљен у тајности, како преноси “Гардијан”.

Министарство одбране је признало да су одржали пробу параде 1. априла. Од тада са места предвиђеног за одржавање параде није било ни фотографија ни снимака, иако Министарство инсистира да наставља са припремама као да је уобичајено стање. Финалне пробе са униформама заказане су првобитно за 29. април и 4. мај.

“Гардијан” подсећа да је неколико дана раније председник Русије Владимир Путин одложио прославу Дана победе 9. маја, што је значајан празник у земљи и обично се обележава војном парадом на Црвеном тргу у Москви и одавањем почасти жртвама и ветеранима Другог светског рата.

Кремљ је оклевао да одложи 75. годишњицу победе, за коју се Путин надао да ће му помоћи да ојача везе са страним лидерима, посебно француским Емануелом Макроном, који се очекивао на свечаности.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у недељу да је 9. мај свети дан за Путина и да му је вероватно било тешко да донесе такву одлуку, али указао да је здравље грађана за председника на првом месту. Није, међутим, наведено за кад је одложена прослава. ББЦ указује да је Путин рекао да ће парада бити одржана касније ове године, али није прецизирао датум.

“Гардијан” указује да су случајеви заразе корона вирусом до сада откривени у неколико војних јединица и академија руске војске.

Прошле недеље је Министарство одбране потврдило да су десетине кадета и инструктора са поморске академије Нахимов, која учествује у марширању за Дан победе, заражени корона вирусом. Такође је истакнуто да нико од заражених војника није учествовао у пробама за параду.

На питање да ли се тим пробама крше рестриктивне мере које је Русија увела, Песков је истакао да је војска имала “потпуно другачији режим изолације који им наравно омогућава већу слободу кретања”.

Зашто се Немачка наоружава сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА