Најновије

ДОКТОРКА ДАРИЈА УПОЗОРИЛА: Ово никако не смемо да дозволимо да нам се не би поновила трагедија! Мораћемо да научимо да живимо са короном!

“Сва предвиђања и кретања епидемијског тока управо су онаква каква су била и очекивана, вирус слаби, а један од показатеља јесте да је све више новооткривених пацијената заражених вирусом корона углавном без симптома”, изјавила је заменица директора Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Она је навела да је још једна повољна ситуација за нашу земљу топло време којем идемо у сусрет, а вируси, каже, у таквим условима има мању способност преношења.

“Током лета мањи број пацијената има обољења слична грипу, те очекујемо да ће бити и мање оболелих од короне”, истакла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да живот мора да се настави и да ћемо морати да научимо да живимо са новим вирусом.

“Када се укину мере ми ћемо прећи на индивидуалну одговорност и свако сам мора да процени како ће се штити", каже Кисић.

Поручује да би грађани требало да наставе да се понашају као и до сада, да држе социјалну дистанцу и да у затвореном простору, какав је на пример градски превоз, носе маске, али и да често прање руку остане навика.

Још није познато, додаје, колики је степен стеченог колективног имунитета у нашој популацији, међутим, указује Кисић, по све мањем броју грађана који се јављају на инфективним клиникама процењује се да је он много јачи него на почетку епидемије.

Кисић је најавила да ће се у нашој земљи радити студија која ће на репрезентативном узорку показати који проценат популације је стекао имунитет на нови вирус.

“У складу са мерама које смо предузели, из дана у дан посматрамо како се епидемија креће. Сваки вирус и епидемија је прича за себе. Ми можемо да вршимо предвиђања, али ово је непознати вирус и тек на основу протока времена можемо да видимо како се мења и да мењамо и превентивне мере”, рекла је Тепавчевић.

Оно што су досадашњи успеси, наводи она, то што Србија није имала нагли експоненцијални раст вируса и што није дошло до превеликог оптерећења здравственог система.

“Сада смо већ ушли у осму недељу, и епидемија оваквог типа чак и да се ништа не ради има свој ток и не може да траје заувек. Али да нису мере уведене, број жртава би био немерљиво већи, био би вишеструко већи”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да ће прави показатељи читаве епидемије бити објављени када се она заврши, оцењући да “ћемо бити поносни на оно што је урађено”.

Кисић је навела да су геронтолошке установе успеле на почетку да се сачувају, али да је, каже, касније очигледно попустила пажња и да је због тога вирус “ушао” у око 30 геронтолошких центара у земљи.

Јучерашњи пресек стања донео је нових седам смртних случајева од короне.

"Од седам смртних случајева јуче њих четири је из нишког геронтолошког центра. И уколико се допусти улазак вируса, свуда може бити слично", упозорила је Кисић Тепавчевић.

Она је навела и позитивне показатеље који указују да епидемија слаби.

"Процена позитивности је мањи од шест посто последњих дана. Али најбољи индиректни показатељ је да имамо мањи број прегледа у инфективним клиникама, мањи број особа који се јављају, а који захтевају узимање бриса".

Прочитајте ОВДЕ шта је Бошко Обрадовић питао власт у Србији.

Извор: ТВ Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА