Најновије

Да ли развијамо антитела на нови корона вирус? Ево шта каже наш познати вирусолог

Након што су ових дана неке државе најавиле увођење посебних "имунитетских пасоша" за људе који су преболели Ковид-19, Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да нема доказа да се људи не могу поновно заразити новим корона вирусом.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Међутим, твит о том проблему убрзо је обрисан са њихове службене странице. Потом су објавили нови у којем објашњавају како се очекује да ће већина заражених ипак развити антитела која ће им помоћи у заштити. Ове потпуно опречне информације направиле су велику пометњу. Људи су збуњени и питају се – у шта да верују?

Ево шта о свему томе каже проф. др Нада Куљић Капуљица, вирусолог, која се са корона вирусима први пут срела почетком осамдесетих година прошлог века, када су они дијагностиковани на Војномедицинској академији у Београду, а потом их 20 година проучавала.

- Код свих људи који су преболели КОВИД – 19 у организму створиће се антитела. Та антитела почињу да се стварају око седмог дана од почетка болести и већина људи би већ после две недеље требало да их има. Ниво тих свежих антитела расте два, три месеца. У организму потом остају трајна антитела, али проблем је што у овом случају још не знамо колико дуго ће она трајати односно кад човек може поново да добије исту инфекцију – објашњава докторка Куљић Капулица.

Докторка Куљић Капуљица подсећа да је у природи до сада циркулисало шест корона вируса који изазивају болест код људи, а да су два од њих довела до епидемија и тешких респираторних болести као што су МЕРС и САРС. Сада се појавио и нови, седми корона вирус који је изазвао највећу епидемију до сада, али о њему се, нажалост, још не зна довољно.

- Нико у овом тренутку са сигурношћу не може да тврди колико дуго су властитим антителима заштићени они који су већ имали КОВИД -19 инфекцију. На основу сазнања из епидемије САРС-а та антитела би требало да трају до две године, а код 50 одсто заражених било их је и у трећој години. Како ће бити у случају новог корона вирусе тек ћемо видети. За то нам треба време како бисмо тестирали заштитна антитела код људи који су међу првима заражени, а то ће потрајати. Тек за неколико месеци односно за неколико година моћи ћемо више да кажемо на ову тему. За сада је све на нивоу претпоставки – истиче докторка Куљић Капуљица.

Прочитајте ОВДЕ   ко је то у рату са фармакомафијом.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА