Најновије

ЖИВ, МРТАВ... Да ли је истина о Киму "негде тамо"? Једни тврде да су га видели да се шета, а други да су у току припреме за његову сахрану!

Не престају да се јављajу нови извештаји и теорије о томе да ли је Ким Џонг Ун жив или мртав. Последњи у низу "доказа" да је Северна Кореја остала без лидера јесте тај да се наводно држава спрема за сахрану и велику параду која ће је пратити.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Сателитски снимци које је објавио Планет лабс наводно указују на то да Северна Кореја гради велике структуре за параду.

Снимци приказују привремене зграде које се обично користе за војне параде које се спроводе у Пјонгјангу.

Постоје и извештаји да је и у ову тајновиту земљу стигла епидемија корона вируса, па се зато чини мало вероватним да би држава у таквим условима организовала велику војну параду.

Диктатор Ким Џонг Ун није виђен у јавности од 11. априла, а сада извештаји из региона тврде да је умро након операције на срцу.

Постоје нагађања да би парада могла да буде организована управо за сахрану вође. Таква парада је била организована 2011. године када је умро његов отац Ким Џонг Ил.

Редови привремених грађевина, вероватно коришћени за смештај војника који ће учествовати у догађају, постављени су на теренима у Пјонгјангу.

Било је планова за војну параду у јануару, али тај догађај је заустављен због опасности од корона вируса.

У међувремену су објављени и други наводни докази о томе да Ким више није међу живима.

Тако је на друштвеној мрежи "Wеибо" кружила фотографија за коју се тврдило да показује мртвог Ким Џонг Уна.

Међутим, убрзо је утврђено да је она лажна и да је направљена фотошопирањем слике са сахране његовог оца Ким Џонг Ила.

О лошем здрављу деспота већ се неко време спекулише, с обзиром на његове лоше навике које укључују велике количине цигарета, пића и нездраве хране.

Извештаји из САД, Кине, Јужне Кореје и Јапана спекулишу да је севернокорејски вођа умро или је у коми након операције срца или након што се срушио током шетње селом.

С друге стране, према речима једног некадашњег севернокорејског званичника, који је пребегао у Јужну Кореју, могуће је да се Ким повредио приликом лансирања пројектила на тесту који је сизвршен 14. априла.

Гласине о томе да је лидер Северне Кореје Ким Джонг Ун преминуо изазвале су панику потрошача у тој земљи који су, у страху од грађанског рата или немира у случају његове смрти, ових дана празнили рафове продавница.

Најосновнијих потрепштина у радњама у престоници Пјонгјангу више нема, влада несташица луксузне робе попут алкохола и електронике, а прво је понестало увозних артикала, пише "Вашингтон пост".

Хеликоптери лете ниско над Пјонгјангом, рекли су извори за "Вашингтон пост", а железнички саобраћај унутар Северне Кореје и преко границе на северу Кине је поремећен.

Међутим, Јужна Кореја је инсистирала на томе да је Ким "жив и здрав", док други извештаји указују да се он можда изоловао, из страха од заразе вирусом КОВИД-19 у свом приватном летовалишту у Вонсану.

Један од саветника америчког председника рекао је да је диктатор вероватно мртав или онеспособљен.

Сам амерички председник Доналд Трамп рекао је да мисли да зна шта је са Кимом, али за сада не жели да открије детаље.

Ким је примећен прошле недеље како хода својим одмаралиштем у Вонсану на источној обали Северне Кореје, изјавио је званичник америчке владе.

Севернокорејски "Рондонг Шинмун" је објавио да је Ким Џонг Ун написао писма захвалнице радницима који раде на великим пројектима у земљи.

Спекулације о стању Ким Џонг Уна настављају се и због вести да је Кина послала тим у Северну Кореју, укључујући медицинске стручњаке, да провере његово здравље, рекле су особе упознате са ситуацијом за британски "Гардијан".

Делегација стручњака предвођена високим чланом одељења за међународне односе Комунистичке партије Кине отпутовала је у четвртак за Северну Кореју.

Шта је тачно од свега, можда ускоро сазнамо, али је питање када, с обзиром на то да је Северна Кореја једна од најзатворенијих држава на свету и да њени званичници мало шта откривају светским медијима.

Смрт Ким Џнг Ила, Кимовог оца и претходника, објављена је тек након неколико дана.

Прочитајте ОВДЕ како је птица оборила амерички авион.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА