Најновије

НЕМЦИ БЕЗ УСТРУЧАВАЊА: Боље да ово на време саопштимо грађанима!

У Немачкој се расправља када и по којим критеријумима попустити мере против ширења коронавируса, а већина немачких листова мисли да се то неће десити брзо и лако и да је боље на време то објаснити грађанима.

Немачка војска (Фото: bundeswehr. de)

Поједини немачки политичари, попут премијера Северне Рајне-Вестфалије Армина Лашета, тражили су да до 20. априла, када се завршава ускршњи распуст, премда су школе већ седмицама затворене, постоји јасна излазна стратегија - на основу којих критеријума ће бити одлучено када и како почиње повратак у нормалност.

Ту дилему коментаришу бројни немачки листови.

„И власт учи током пандемије“, пише Зидојче цајтунг. „Али неподношљиво је шта све скрива њен променљиви курс. Са сваком седмицом расте притисак да се не дозволи да пропадну угрожене фирме, као ни уметност, спорт, социјалне установе и људи који не могу више да поднесу самоћу“.

Мителдојче цајтунг наводи да дебата о излазној стратегији мора да се води отворено, искрено и са јединственим резултатом.

"Не сме се догодити да се рецимо на питање када се поново отварају школе одговара хаотично, свака покрајина за себе, као што је био случај кад су школе затваране. Неке истине би ваљало на време изговорити: још месецима неће бити пуних стадиона, концертних дворана и клубова. Многи ће банкротирати. Немогуће је укључити земљу оном брзином којом је искључена“, пише тај лист.

„Најважније је већ постигнуто, сви озбиљно узимају ову болест“, оцењује Форцајмер цајтунг.

„Можда ће бити попуштања мера, али само до растојања од 1,5 метар. У догледно време ћемо морати да се одрекнемо великих приредби и журки. Многи људи сада иду да џогирају. Па, корона је као полумаратон. Тек смо почели и најбоље је да не мислимо све време на циљ", пише лист.

Тагесцајтунг наводи да "нико не зна колико случајева короне има између Гвајакила (Еквадор) и Мумбаја (Индија)".

"Званичне бројке нису употребљиве. Али већ је јасно: и без масовне заразе чекају нас масовне последице", оцењује лист и закључује:

"Забране кретања које су делимично брутално наметнуте и глобална рецесија одвешће у катастрофу која ће бити далеко гора од последица финансијске кризе 2009. Затварање граница и замрзнуту привреду ретко ко може да приушти. У Хамбургу и Минхену је то могуће. Али тешко да је могуће у економијама где надничари једва спајају крај с крајем, где људи махом раде без уговора и социјалног осигурања, а државне помоћи нема на видику“.

Прочитајте ОВДЕ   какво је стање озбиљно болесног британског премијера Џонсона.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА