Најновије

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА ИМА ПОСЛЕДЊУ РЕЧ: Вучићу лакше да се споразуме са Тачијем, него да убеди Ангелу Меркел да прихвати њихов договор!

Ричард Гренел, специјални изасланик Беле куће за преговоре између Београда и Приштине, недавно је објавио да наставља да ради на унапређењу свеобухватног споразума између две стране.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

По постављењу на тај положај истицао је поруку председника Доналд Трампа да је економски развој кључ за покретање тог процеса, јер је ‘економски раст највећи стваралац богатства за људе овог региона’. Гренел је у међувремену посредовао у постизању неколико саобраћајних споразума између Београда и Приштине.

Паралелно је наставио са приоритетним задатком, промовисањем могућег мировног споразума између председника Србије и тзв. Косова - Александра Вучића и Хашима Тачија, каже Џејмс Хупер угледни балканолог и бивши високи званичник Стејт департмента.

Без обзира на унутрашња политичка превирања и у Србији и на КиМ, она не представљају препреку за свеобухватан договор две стране сматра Хупер, мада указује да би наредних неколико месеци могли да буду пресудни. Према њему, главни кључ - по много чему - држи Европска унија.

“На Гренелу је да помогне да се отклони неспремност Европске уније, која држи вето, да прихвати споразум који укључује територијалну компоненту. Србија инсистира на томе да свеобухватни споразум мора да садржи територијалне елементе. Србија додатно инсистира на чланству у Унији као исходу свеобухватне нагодбе”, каже Хупер.

Према њему, Србија и ЕУ - у стварности Немачка - налазе се на супротним странама нацрта договора постигнутог између двојице председника Вучића и Тачија.

"Вучићу је изгледа лакше да се споразуме са Тачијем, него да убеди немачку канцеларку Ангелу Меркел да прихвати њихов договор. То није био очекивани исход преговора између Србије и Косова”, наставља Хупер.

У наредна два месеца Србија ће бити обузета изборима 28. јуна, док тзв. Косово каска са формирање нове владе.

“У међувремену, Гренел има најмање мај и јун, током којих би могао да ради на томе да ЕУ прилагоди свој став у односу на начин размишљања Вучића и Тачија. Уколико специјалном изасланику САД-а не пође за руком да убеди ЕУ да прихвати споразум који је већ договорен, биће угашена и актуелна повољна прилика за окончање конфронтације између Србије и тзв. Косова”, истиче Хупер.

“Подстицај за САД да се држи овог курса је то што су српски и косовски лидери постигли огроман напредак у превазилажењу узајамних неспоразума и неслагања, који су, не само деценијама оптрећивали односе две земље, већ скренули њихову пажњу са фокусирања на будућност Балкана,” наводи Хупер, додајући да је реално постигнути напредак сам по себи достигнуће, за које им званичници ЕУ не одају признање.

"Вучић и Тачи су постигли више од договора; они имају основу за успостављање потпуно нових односа између две земље”.

Према њему, “ЕУ показује знакове провинцијалног размишљања у спречавању поштовања споразума Србије и Косова”.

“Вучић и Тачи су доследно демонстрирали софистицирани приступ решавању проблема у преговорима, као и решавању питања која већ дуго забрињавају мировне посреднике. Задатак САД је да убеде Унију, предвођену Немачком, да се прикључи новом начину размишљања о Балкану и одрекне провинцијалнг приступа, који у основи угрожава успешан мировни приступ прихваћен од стране и Вучића и Тачија”, инсистира Хупер.

"ЕУ би требало да прихвати територијалну компоненту"

Свеобухватни споразум којим се завршава конфронтација Србије и Косова “мора да укључи територијалну компоненту”, што би ЕУ требало да прихвати, каже Хупер, који такође упозорава да би искључивање територијалног компромиса као дела нагодбе - чак и када се две стране међусобно договоре, “убило споразум и вероватно погоршало мировни процес”.

Не постоји могућност преговарачког плана Б после евентуалног одбацивања постојећег договора, сматра Хупер.

“Неуспех у примени Асоцијације српских општина, својевремено договорене у Бриселском споразуму склопљеном под вођством лејди Ештон уз значајну подршку САД, очито указује на то да делимични споразуми воде ћорсокаку”, тврди Хупер.

Он одбацује и ставове да би претходно завођење мера за изградњу узајамног поверења обезбедило чвршћу основу за каснији свеобухватан договор.

Тај аргумент, “занемарује чињеницу да су лидери Србије итзв. Косова већ израдили и међусобно прихватили свеобухватне задатке без успостављања било каквих палијативних мера за изградњу поверења”, истиче Хупер.

Према њему, ЕУ је сада суочена са избором између прихватања или одбијања споразума, који би потенцијално могао да преобрази односе Србије и тзв. Косова уз чврсту подршку САД или обрнуто - затварања на неодређено време пута до помирења између две узајамно највише непријатељски настројене земље у региону.

“Најбољи корак за ЕУ је да пружи подршку споразуму, понуди убрзан процес чланства за Србију, као и да обезбеди да Хрватска не блокира озбиљне и добронамерне напоре Београда да испуни захтеве Брисела за свако поглавље о чланству у европском блоку”, закључује угледни амерички балканолог Џејмс Хупер.

Прочитајте ОВДЕ какав је поклон од војске добио Александар Вучић.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА