Најновије

ДАЧИЋ ИЗВИСИО? СОЦИЈАЛИСТИМА ПАЛА ЦЕНА: Напредњаци праве владу само са Шапићем?

Одличан резултат Српске напредне странке (СНС) на управо завршеним изборима оставио је напредњацима лагодну позицију да бирају колико желе да шире владајућу већину.

Ивица Дачић са сарадницима после објављивања изборних резултата (Фото: Јутјуб)

Чињеница да напредњацима нико више није потребан за формирање власти оставила је Социјалистичку партију Србије (СПС) у незавидној позицији.

Овим је, наиме, социјалистима додатно пала цена јер се изборним резултатом, као резервни играч, наметнуо и Спас Александра Шапића, који је и сам исказао могућност уласка у нову владу.

Комбинације

Саговорници оцењују да је упитно да ли ће социјалисти, иако су се показали као добар партнер СНС, добити неку министарску фотељу имајући у виду да нису неопходну за владајућу већину, а немају ни чиме да се наметну и тргују. Јакша Шћекић, дугогодишњи новинар Ројтерса, сматра да СНС треба сам да чини владу.

- И лично сам рекао Вучићу да сам велики присталица једностраначке владе, јер оне коалиционе много коштају, пошто сви нечим уцењују и постављају своје услове. Такође, и као гласач, када једна странка чини владу, знам ко је одговоран и за добре и за лоше одлуке - наводи Шћекић и додаје:

Сарадња с трзавицама

- Да сам Дачић, као што нисам, отишао бих у опозицију јер с овим резултатима постоји велика опасност да се социјалисти утопе у напредњаке. Дачић, да има ту визију, био би стожер опозиције. Но, ако би се већ бирало између СПС и Шапића, да сам Вучић, ишао бих са Шапићем и још можда неколико експерата за поједине области.

С друге стране, извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да има више логике да у влади буде СПС, јер сарадња с њима дуго траје и без обзира на трзавице, релативно је добра.

- Такође, СПС има традиционално добре односе с Русијом, што је битно, а улазимо у време озбиљних политичких догађаја у вези са Косовом и економским питањима, па ће Вучићу требати неко с ким ће поделити политичку одговорност. С друге стране, Шапићу је боље да ојачава странку и позицију као опозиција и да гради идентитет - оцењује Клачар.

Лидер Спаса признаје: Могуће да будем у влади

Председник Спаса Александар Шапић поручио је да је могуће да буде у новој влади и да ће се, ако дође до таквог разговора, видети да ли постоје исти стратешки циљеви са СНС.

- Теоретски да, практично не знам. Прво, нож и погача су код СНС и Вучића, а њима нико не треба да формирају владу - рекао је Шапић медијима.

Зоран Стојиљковић: Могућа је и симболична позиција

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић истиче да приликом поделе функција не мора да се говори само о министарским местима.

- Постоји могућност да се неки партнер задржи у власти, али да се доведе промотивно на неку симболичну позицију - сматра Стојиљковић.

Прочитајте ОВДЕ како се Александар Шапић нуди да уђе у нову српску владу.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА