Најновије

ОВО СЕ НИКАДА НЕ РАДИ ЗА БОЖИЋ: Ево који се обичаји везују за дан рођења Исуса Христа

Православни верници према јулијанском календару данас прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник који прати низ лепих обичаја и породична окупљања.

Мир Божији, Христос се роди! (Фото: Јутјуб)


Божић празнујемо у славу дана рођења Исуса Христа, сина Божијег, а ово је празник рађања новог живота и сви обичаји везани за њега за циљ имају да се сачува и увећа породица, али и имање домаћина. Пре свега, у кућу уносимо Бадњак, односно божићно дрво које симоблизује срећу, здравље и напредак. Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна. Обавезно је и уношење сламе јер се на тај начин приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

Још једна незаобилазна ствар на Божић јесте чесница око које се породица окупи и окреће је у смеру кретања Сунца.

За овај празник припрема се права гозба, а главна посластица је углавном прасетина која је награда након четрдесетодневног поста. Уз то, верује се и да божићну свећу не ваља гасити дувањем, већ је треба умирити хлебом натопљеним вином.

Први гост на Божић, положајник, обавезно мора да буде дарован јер он симболизује божанство.

Поред ових добро познатих обичаја, за Божић се везује и доста сујеверја које народ и данас углавном поштује.

Укорењено је веровање да све дугове и позајмице обавезно ваља вратити на Бадњи дан, а на Божић никако не треба позајмљивати ствари јер ће у супротном ствари само излазити из куће.

На Бадњи дан и Божић, верују људи, ваља радити оне ствари које су нам задавале проблеме током године, како бисмо их у наредној лакше савладали. Једно од најстаријих сујеверја каже да треба урадити нешто мало 7. јануара иако је празник, јер то значи да ће бити посла и у наредној години.

Једно од најнеобичнијих веровања укорењено је у околини Ниша, где се сви укућани истовремено изувају пре јела, јер се верује да ће се због тога пилићи истовремено излећи, жене са лакоћом породити, краве отелити, а козе ојагњити.

За Божић би било добро да купите неку нову ствар, и то неки предмет за кућу који ћете напунити кованицама, и тако, према веровању, породици обезбедити финансијско изобиље.

Од Божића па све до прве славе, која је Свети Стефан, не треба чистити кућу, а гостима је строго забрањено да куцају на врата, јер ће се у супротном укућани читаве године свађати.

И за крај, најбитнији обичај од свих. Свака јака емоција на овај велики празник нека буде позитивна. Волите се, грлите, смејте и опростите свима ако су вам нешто учинили нажао! Христос се роди!

Шта Лазански каже о нашем новом најсофистициранијем артиљериском оруђу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА