Најновије

УВОД У ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Овај кинески пројектил може са лакоћом да пробије америчку одбрану (ВИДЕО)

Кинеска народноослободилачка војска ракетних снага (ПЛАРФ) увела је у употребу балистичку ракету средњег домета ДФ-26 (ИРБМ) још у априлу 2018. године.

Кинески пројектил (Фото: Јутјуб)

"Ново наручено наоружање Ракетних снага је ракета Донгфенг-26", рекао је новинарима старији пуковник Ву Киан, гласноговорник кинеског Министарства националне одбране, 26. априла.

Ву је открио четири кључне карактеристике ракете ДФ-26 и шта то значи за кинеске могућности.

"Као нова генерација пројектила средњег и дугог домета, ДФ-26 има следеће четири карактеристике", рекао је Ву и додао.

"Прво, Кина ову ракету  је истраживала, развијала и сад је производи и над њом имамо потпуно власништво. Друго, може да носи и конвенционалне и нуклеарне бојеве главе, способне и за брзе нуклеарне контраударе и за конвенционалне прецизне ударе средњег и дугог домета. Треће,  ова ракета је способна за прецизне ударе на копнене циљеве као и на пловила средње и велике величине на мору. Четврто, неколико нових технологија је примењено на ракет. "

Ву је, међутим, приметио да Пекинг - за разлику од Сједињених Држава или Русије наставља да строго одржава политику "нуклеарног наоружања", без обзира на увођење новог оружја.

"Треба нагласити да нема промене у кинеској нуклеарној стратегији самоодбране чија парола гласи:  "Не ударити први", рекао је Ву.

ДФ-26, који је сада у функцији, има домет од 3.000 до 4.000 км и може носити бојеве главе јачине 1.200-1.800 кг  било да су нуклеарне или конвенционалне. То значи да Кина може да удари директно на америчку базу на острву Гуам у случају рата - или се може користити за гађање бродова на мору, чији је циљ америчка флота супер-носача класа Нимиц и Форд.

Као што је Ву изјавио, ДФ-26 би требало да буде способан за "брзе нуклеарне противударе, као и конвенционалне прецизне ударе средњег и дугог домета", истовремено конструисан да погоди и поморске циљеве.

Верзије ДФ-26 

Постоје најмање две верзије ракете: ДФ-26А и ДФ-26Б, које имају различите бојеве главе и систем навођења.

Једна верзија је претпоставља се конструисана  да погоди фиксне циљеве на земљи и вероватно је опремљена двоструком нуклеарном или конвенционалном бојевом главом, која би могла имати кружну грешку вероватноће од 150-450 метара.

Међутим, варијанта противбродског балистичког пројектила оружја ДФ-26 која је конструисана за  гађање поморских циљева, мора бити изузетно прецизна.

Дакле, вероватноћа за грешку је вероватно врло мала - према неким проценама можда и само 10 м. Али тачно како се оружје циља и води, још није јасно и до сада изгледа да није било јавно признатог испитивања оружја против циљева на мору.

Било је одређених спекулација да је тест ракета у мају 2017. године у водама у близини Корејског полуострва био ДФ-26, међутим, званично не постоји потврда Народноослободилачке војске.

"Ракетне снаге Народноослободилачке војске спровеле су последњих дана тест новог типа пројектила негде у Бохају и постигле жељене резултате", саопштило је кинеско Министарство националне одбране 9. маја 2017.

Међутим, Пекинг није открио детаље о оружју које је тестирано.

"Ракетне снаге би ракету могле лансирати са северозапада на исток, домета 2000 км или више. Вероватно је то био напредни ДФ-26Б средњег домета, модификована верзија ДФ-26 ", рекао је тада војни аналитичар из Хонг Конга Лианг Гуолианг за Саут Чајна Морнинг Пост.

"С обзиром на подручје пада ракете, тест је очигледно био усмерен да изазове рекацију батерије система ТХААД која је размештена у Јужној Кореји".

Лианг је, међутим, нагађао - као и други аналитичари. А да ли је сигурномо Пекинг тестирао ДФ-26 нема чврстих доказа.

Руски пуковник најавио да ће Русија заштитити свој народ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/National Interest

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА