Најновије

РАТ КИНЕ И ЕУ! Брисел увео санкције Кини због ове ствари, Пекинг експресно узвратио!

ЕУ је увела санкције четворици кинеских званичника, које оптужује за кршење људских права ујгурске муслиманске мањине у Кини. Пекинг је убрзо одговорио стављањем на "црну листу" десет европских званичника и институција у Бриселу.

Рат Кине и ЕУ (фото: pixabay.com)

Европска унија је увела санкције четворици високих званичника у кинеском северозападном региону Синђанг, међу којима је и Чен Мингуо, безбедносни челник те провинције, преноси Ројтерс.

Брисел их оптужује за масовна хапшења Ујгура и тврди да је Чен одговоран за кршења људских права, произвољно задржавање и понижавајуће поступање над Ујгурима и људима из других муслиманских етничких мањина.

Санкције подразумевају замрзавање њихове имовине и забрану путовања у ЕУ.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да је одлука Брисела о увођењу санкција заснована на лажима и дезинформацијама, да задире у унутрашње послове Кине, крши међународно право и подрива односе Кине и Европске уније.

Пекинг је такође узвратио одлуком да уведе санкције против десет званичника ЕУ, укључујући европосланике.

Такође, Кина је увела санкције Политичком и безбедносном одбору ЕУ, Поткомитету за људска права Европског парламента и против два водећа тинк-тенка у Бриселу.

Људима којима су уведене санкције забрањено је да улазе и Кину, а компанијама и институцијама које су повезане с њима забрањено је да послују у тој земљи, саопштило је Кинеско Министарство спољних послова.

Ројтерс напомиње да је, за разлику од Сједињених Америчких Држава, ЕУ настојала да избегне конфронтације с Пекингом, и да је ово први пут да Брисел уводи значајније санкције Кини још од ембарга на оружје из 1989. године.

 Трамп сматра да је Бајден кинески играч, а његов син Хантер је доказ, опширније ОВДЕ.

Извор: РТС, Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА