Најновије

ТРАМПОВА МИЛОСТИЊА ИЛИ ПАМЕТАН ПОТЕЗ ПРЕД ИЗБОРЕ? Амерички председник потписао четири извршне уредбе! Ево какав је његов пакет!

Амерички председник Доналд Трамп потписао је четири извршне уредбе којима се пружа економска помоћ милионима Американаца који су остали без посла после избијања пандемије Ковида 19.

Доналд Трамп (Фото: flickr)

На конференцији за новинаре у свом одмаралишту у Бедминстеру у Њу Џерсију, председник је саопштио да ће се захваљујући уредбама наставити исплате федералне помоћи незапосленима.

Помоћ је износила 600 долара недељно, а сада ће износити 400 долара. Државе ће покривати 25 одсто трошкова, а федерална влада преосталих 75 одсто, казао је Трамп, преноси Глас Америке.

Уредбама се, такође, омогућује пауза у плаћању пореза на приходе Американцима који зарађују мање од 100.000 долара годишње. Продужено је и одлагање наплате студентских кредита, као и мораторијум на избацивање станара који не могу да плате кирију.

Председник је оптужио демократе у Конгресу да су у предлог закона о економској помоћи укључиле елементе који немају везе са пандемијом.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и лидер сенатске мањине Чак Шумер, обоје демократе, понудили су у петак да смање свој предлог пакета помоћи погођенима корона вирусом у вредности од 3,4 хиљаде милијарди долара за скоро трећину, уколико републиканци пристану да повећају своју контра-понуду - која износи хиљаду милијарди долара.

Међутим, преговарачи Беле куће, Стив Мнучин и шеф особља Марк Медоуз одбацили су понуду демократа.

Оно што Трампове уредбе не укључују, а законски предлог садржи - је више од 100 милијарди долара помоћи школама да се поново отворе ове јесени, додатна средства за тестирање на корона вирус, помоћ америчкој Поштанској служби која се налази у проблемима, и још један чек погођеним Американцима у износу од 1.200 долара.

Није јасно да ли председник САД има овлашћења да доноси овакве одлуке и како би се оне примениле у пракси. Рецимо, ако би се плаћање пореза на зараде одложиило до краја године, није познато да ли би се они тада плаћали ретроактивно и да ли би морали да се плате ођедном.

Републиканци кажу да нису заинтересовани за било какав пакет помоћи који је вреднији од хиљаду милијарди долара. Демократе не би пристале на пакет мањи од две хиљаде милијарди.

Делује да нема много простора да се ти бројеви приближе, а питање је и да ли ће се представници у Конгресу још састајати, будући да је Конгрес на летњој паузи.

Милиони Американаца су до недавно примали помоћ од 600 долара недељно, а социјалне службе упозоравају да би, ако се исплате не наставе, многи могли да остану без хране или крова над главом.

Шта сматрају стручњаци, ко ће победити Трамп или Бајден, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА