Најновије

БЕЗДУШНИ МИЛИЈАРДЕР! Бил Гејтс против откривања формула за прављење вакцина против короне! (ВИДЕО)

Милијардер не жели да се укину интелектуална права компанија како би и сиромашне земље могле да производе цепиво против ковида 19.

Бил Гејтс. (Фото: Јутјуб)

Амерички милијардер Бил Гејтс нашао се на удару јавности након што је изјавио да не би требало откривати формуле за прављење вакцина како би се оне производиле и у сиромашним државама и земљама у развоју.

Климатске промене - Морамо да једемо месо из лабораторије

Бил Гејтс је у фебруару привукао велику пажњу својом књигом под називом "Како избећи климатску катастрофу", у којој је навео да је решење месо из лабораторије. - Не мислим да ће 80 најсиромашнијих земаља јести синтетичку говедину. Али мислим да би све развијене земље требало да пређу на такво месо - рекао је он, наводећи да ће се тиме решити проблем ефекта стаклене баште. Према истраживањима, штетне емисије су достигле рекордне нивое, а добрим делом, наводи се, томе доприноси узгајање крава. Количина метана у атмосфери нагло је порасла између 2000. и 2017, што је довело до пораста глобалног загревања до четири степена Целзијуса.

Током интервјуа за Скај њуз, на питање да ли би требало укинути интелектуална права компанија на рецепте за прављење вакцина против коронавируса, он је без много размишљања рекао: "Не."

Безбедна производња

Убрзо је образложио своје мишљење, које је покренуло бујицу критика на рачун једног од оснивача "Мајкрософта". - Разлог је, због сложености производње. У свету постоји тако много фабрика у којима се производе вакцине, а морамо бити врло озбиљни по питању њихове безбедности. Оно што у овом случају кочи ствари није интелектуално власништво. Није као тамо нека неактивна фабрика вакцина с регулаторним одобрењем која прави магично безбедне вакцине. Морате обавити детаљна истраживања. И сваки производни процес мора се гледати врло пажљиво - рекао је Гејтс.

Крај пандемије - Нормалан живот крајем 2022.

Гејтс је рекао и како мисли да ће пандемија коронавируса бити побеђена крајем 2022. године, кад очекује да ће се живот вратити у нормалу, иако вирус неће у потпуности нестати: - Нећемо успети да у потпуности избришемо ову болест, али ћемо је спустити на врло мале бројеве до краја 2022, када ће се живот вратити у нормалу. Америка и Велика Британија ће вакцинисати већину становништва до лета ове године и онда ће бити више вакцина за друге земље - рекао је он.

Он је подсетио да су компаније попут "Фајзера", "Астра Зенеке", "Модерне", "Џонсона и Џонсона" већ поделиле формуле за прављење цепива, као што је то случај са Индијом, која је учествовала у процесу производње. Гејтс је потом додао да није изненађен због тога што су најбогатије земље попут САД, Велике Британије и европских земаља прве вакцинисале своје становништво.

Шеф глобалног здравља

- То има смисла јер је ове земље пандемија најтеже погодила. Верујем да ће се за три или четири месеца вакцинација проширити и на друге државе које су тешко погођене епидемијом.

Глобална иницијатива - Сиромашни имају право на живот

Подсећамо, недавно је више од 60 бивших челника држава и влада, међу којима су и бивши челници Велике Британије, Француске, Италије, као и више од 100 добитника Нобелове награде, позвало америчког председника Џоа Бајдена да подржи привремено укидање права интелектуалног власништва у производњи вакцина против короне. То би убрзало производњу и одговор на пандемију коронавируса у сиромашним земљама, које ће, како ствари стоје, чекати годинама на имунизацију становништва. - Нове мутације вируса и даље ће узимати животе и угрожавати нашу повезану глобалну економију све док сви свуда не буду имали приступ сигурној и делотворној вакцини - рекао је добитник Нобелове награде за економију Џозеф Стиглиц. Отворено писмо Бајдену је координисала група Пеопле'с Ваццине Аллианце, коалиција у којој је окупљено педесетак хуманитарних и развојних организација.

Гејтсов наступ оштро је критиковао Ник Дирден, извршни директор групе Глобална правда одмах, која је позвала Светску здравствену организацију да наредног месеца организује састанак на којем би се расправљало о укидању интелектуалног права компанија на формуле за производњу цепива. Он је Гејтсову изјаву описао као "одвратну": - Ко је овог милијардера поставио за шефа глобалног здравља. Ох, да, он је сам то учинио - рекао је Дирден.

Руски амбасадор открио могуће решење Косовског проблема! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА