Најновије

ПРИШТИНА ПЛАНИРА ТУЖБУ ЗА ГЕНОЦИД ПРОТИВ СРБИЈЕ! Огласила се Канцеларија за КиМ!

Портпаролка владе привремених приштинских институција Розафа Кељменди изјавила је да Приштина планира да покрене тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, али не ове, већ до краја следеће године.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Кељменди је то рекла у одговору на питање приштинске Кохе о тужби, додајући да је за њу потребна велика припрема.

- Пре почетка израде тужбе, потребно је финализирати план рада који садржи многе техничке аспекте који су укључени у овај план. Када се процес израде овог плана заврши, израда тужбе може започети. Немамо тачан датум за подношење тужбе, али можемо је поднети пре краја следеће године - рекла је Кељменди.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је тај план у свом првом обраћању у Скупштини након што је изабран, пре месец дана.

Кељменди је рекла да је прерано говорити о могућим последицама пресуде.

- Сматрамо да је на Косову било геноцида и покушаћемо то да докажемо - рекла је Кељменди и додала да су у току анализе када је реч о могућности да Приштина поднесе ту тужбу.

Огласио се помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић

- Могућност тужбе за наводни геноцид, којом политичари у Приштини поново прете Србији, постоји само у њиховим узаврелим главама. У правном смислу таква опција не постоји чак ни у теорији. Незабележено је у историји међународног права да једна територија, што Косово и Метохија дефакто јесте, тужи властиту државу. Провокација, да ће крајем следеће године тзв. Косово поднету тужбу против сопствене државе, само је неуспешна куповина времена, јер и у Приштини знају да је такав научно- фантастични сценарио немогућ и у правном смислу ништаван. Такозвано Косово, као територија под протекторатом међународне заједнице, по резолуцији Савета Безбедности УН 1244, није, нити може бити субјект међународног права и што пре Приштина прихвати реалност, то ће могућност за наставак дијалога и проналажење компромиса бити извеснија.

Бавећи се оваквим бесмислицама, политичари из Приштине показују да немају јасну и реалну политику, нити вољу да граде политику мира, већ само раде на распламсавању сепаратистичких и екстремистичких страсти. Снага аргумената и међународног права је на страни Београда и с тога је узалудно што Приштина бије унапред изгубљене битке. Сигурно је да постоји кориснији начин за трошење новца, као што је куповина вакцина и рад на имунизацији становништва, уместо квази правничких битки које су осуђене на пропаст - наводи се у саопштењу помоћника директора Канцеларије за КиМ.

Бивши ватерполиста Партизана и Звезде вређао Србе и уринирао по цркви! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА