Најновије

НОВИ АМЕРИЧКИ ПРЕДЛОГ ЗА ГАЗИВОДЕ: Узор је река Колумбија

Наведено да ће обе стране сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости „за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора снабдевања водом и енергијом

Газиводе (Фото: Јутјуб)

У извештају Одељења за енергетику САД о управљању водама језера Газиводе, који су амбасаде Сједињених Америчких Држава у Приштини и у Београду поднеле влади Србије и влади привремених приштинских институција, предложено је оснивање комисије за реку Ибар, која би олакшала разматрања међу странама о могућностима за управљање ресурсима.

Стручњаци који су учествовали у састављању документа предложили су и разматрање аранжмана у складу са америчко-канадским уговором о реци Колумбија у вези са водоснабдевањем, енергетским агенцијама и контролом приликом поплава, као модел за институционалне потребе да подрже такву комисију и за реку Ибар, преноси Глас Америке.

У извештају је примећено да језеро Газиводе има сличну функцију бране на поменутој реци Колумбија која се користи за сезонско снабдевање водом, али и у случају поплава.

Како су указале амбасаде САД у Београду и Приштини, извештај су саставили амерички Секретаријат за енергетику и Пацифичка северозападна национална лабораторија.

Подношењем извештаја, истиче се у саопштењу, испуњена је обавеза из тачке 7 споразума, који су у Белој кући 4. септембра прошле године одвојено потписали председник Србије Александар Вучић и тадашњи косовски премијер Авдулах Хоти у присуству тадашњег америчког председника Доналда Трамп, преноси Танјуг.

У тој тачки је наведено да ће обе стране сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости „за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора снабдевања водом и енергијом”.

Језеро Газиводе налази се у општини Зубин Поток на северу Косова и Метохије које насељава већинско српско становништво, а мањим делом припада општини Тутин у Србији.

Српске власти траже да управљање језером Газиводе буде у надлежности Заједнице српских општина, која још није формирана, што власти у Приштини децидно одбијају.

Како Вучић позива на сопствени линч, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА