Најновије

''РОМИНГ КАО КОД КУЋЕ'' ОД СУТРА У ЦЕЛОМ РЕГИОНУ: Шта то заправо значи?

У земљама западног Балкана од сутра ће бити примењиван "роминг као код куће", а генерални директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ Драшко Милиновић истиче да су представници ЕУ, Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) и региона већ започели активности на реализацији мапе пута за смањење цене роминга између ЕУ и региона.

Телефон (Фото: Pixabay)

"Роминг као код куће" значи да корисници мобилне телефоније неће плаћати додатне накнаде када путују унутар региона, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Максимална цена накнада за роминг у мобилној телефонији биће примењивана у складу са правилом "као у домаћем саобраћају", што значи да ће корисници плаћати услуге у складу са уговореним тарифним пакетом за домаћи саобраћај.

Саобраћај који се оствари унутар региона (позиви, СМС поруке, мобилни интернет) биће наплаћен или одузет од бонуса укљученог у тарифни пакет на исти начин као да је корисник код куће.

Ово је дефинисано Споразумом о снижењу цена услуга у јавним мобилним комуникацијским мрежама у региону које су земље западног Балкана потписале на дигиталном самиту у априлу 2019. у Београду, а који је ступио на снагу 1. јула исте године.

Оператери су извршили измене и допуне ценовника, те креирали документ Услови кориштења роминг услуга у региону, у складу са Правилом о примјени политике примереног кориштења и процени одрживости укидања додатних накнада за регулисане малопродајне услуге роминга и Одлуком о ценама услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону.

У овом документу су прецизно дефинисани услови и цене кориштења роминг услуга у региону, а који су доступни на веб-страницама оператера.

Применом нове политике роминга у региону западног Балкана знатно ће бити унапређена укупна позиције сектора телекомуникација, чиме ће практично бити у потпуности примијењена Уредба Комисије ЕУ из 2016. године, којом се обезбеђује политика правилне употребе услуга роминга у земљама, те ће применом европског принципа "роминга као код куће" бити знатно олакшана комуникација и пословање са земљама у региону.

Шта ће даље бити са пандемијом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА