Најновије

Британске обавештајне службе покушале да врбују руског војног аташеа у Хагу

Амбасадор Холандије Хилес Плух позван је у Министарство спољних послова Русије где му је уручен протест због покушаја британске обавештајне службе да врбује руског војног аташеа у Хагу 20. октобра, саопштио је руски МИП.

МСП Русије (Фото: РИА Новости)

„У разговору је било истакнуто да су овакве провокативне акције неприхватљиве, да су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године и да ометају нормално функционисање руских мисија у иностранству“, наводи се у саопштењу преноси Спутњик.

„Последњих година на територији Холандије је против руских службеника извршено неколико оваквих провокација од стране страних обавештајних служби, које се, као што видимо, на холандској територији осећају као код куће. У децембру 2018. године службеници ЦИА су пришли у парку дипломати сталне мисије при Оргаизацију за забрану хемијског оружја, а у децембру 2019. године – убеђивали су у затвореном простору аеродрома Схипхол у Амстердаму аташеа руске амбасаде да сарађује“, наводи се у извештају.

Према наводима министарства, како наводи Спутњик, власти и агенције за спровођење закона Холандије „не само да не заустављају такве незаконите радње, већ и саме учествују у њима“.

"У априлу су холандски обавештајци покушали да регрутују тројицу руских дипломата који су претходно проглашени за 'персоне нон грата'. У јулу 2020. године у Хагу у аутомобилу једног дипломате амбасаде током редовног техничког прегледа пронађена је опрема за праћење", закључили су у министарству.

Узнемирујући снимак са украјинског ратишта погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА