Најновије

ВОЛОДИН УПОЗОРИО ЗАПАД: Доћи ће до одмазде

Снабдевање Украјине оружјем од стране САД и НАТО-а како би она напала Русију, довело би до употребе снажнијег наоружања од стране Русије, изјавио је данас председник руске Думе Вјачеслав Володин.

Вјачеслав Володин (Фото: Јутјуб)

„Снабдевање кијевског режима оружјем за напад довело би до глобалне катастрофе. Ако Вашингтон и земље НАТО пошаљу оружје које ће бити коришћено за нападе на мирне градове или покушај окупације наше земље, то би изазвало одмазду уз употребу снажнијег оружја”, написао је Володин на свом налогу на мрежи Телеграм.

Он је додао да су аргументи да нуклеарне силе раније нису користиле оружје за масовно уништење у локалним сукобима више нису одрживе.

„Те државе се раније нису суочиле са ситуацијом у којој постоји претња по безбедност њихових грађана и територијални интегритет земље”, написао је Володин.

Руска војска води активну офанзиву у Запорошкој области и већ је преузела контролу над неколико села у региону и спремају се за офанзиву на град Орехово, навео је дописник листа „Известија” Роман Полшаков.

У међувремену, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко изјавио је да кијевски режим повлачи западна оклопна возила из Харковске области у правцу Сватова.

„Према речима становника Харкова, примећено је пребацивање оклопних возила са два воза у Купјанск. Оклопна возила западног типа се истоварају на станици где се сортирају и шаљу у правцу села Сватово”, рекао је он, преноси Спутњик.

Зграда Новокаховске болнице оштећена је услед артиљеријског гранатирања украјинских трупа, наводи се на телеграм каналу Министарства здравља Херсонске области.

„Услед јучерашњег гранатирања оштећена је зграда Новокаховске болнице... На згради Новокаховске централне градске болнице сломљени су прозори, испред улаза остао је кратер. На срећу, нико није повређен”, наводи се у извештају.

У међувремену, Немачка штампа пренела је да би Немачка могла испоручити Украјини тенкове „леопард 2”, али само за војне вежбе. Бундесвер је спреман да у Украјину пребаци 19 тенкова „леопард 2А5”, сазнаје „Шпигел”.

Овај модел се користи само за војне вежбе, као имитација непријатељских тенкова. Немачка је спремна да преда само ове моделе. Како пише лист, немачко Министарство одбране је у пролеће 2022. саставило списак свих тенкова „леопард 2” који су доступни немачкој војсци, од којих неки могу да се испоруче, а да не ослабе немачку одбрамбену способност.

Укупно, на листи се налази 312 различитих тенкова. У мају их је 99 било на одржавању, један је повучен. Дакле, Бундесвер сада има 212 функционалних тенкова модела 2А5, 2А6, 2А7 и модерног 2А7В (53).

Берлин је спреман да Кијеву пребаци само тенкове старих модела, тврди часопис. Тенкови Леопард 2А5 „тренутно се користе за „имитацију непријатељских снага” у војном центру за борбену обуку”, преноси Спутњик. Истовремено, балтичке државе Летонија, Естонија И Литванија упутиле су заједнички позив Немачкој да појача своје вођство и пошаље своје главне борбене тенкове у Украјину.

Како је пренео Ројтерс, саопштење је уследило након што Немачка и западни савезници нису донели одлуку о томе да ли ће Берлин пристати да пошаље своје тенкове „леопард 2” у Украјину или ће дозволити другим земљама које их имају да то учине.

И Велика Британија жели да буде постигнут међународни договор о снабдевању Украјине тенковима немачке производње за које Кијев тврди да су им неопходни, саопштио је данас британски министар спољних послова Џејмс Клеверли, преноси Танјуг.

О пребегу припадника елитне украјинске јединице на руску страну прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА