Најновије

БИВШИ КОМАНДАНТ АМЕРИЧКИХ СНАГА У ИРАКУ: Ако крену копнено у Газу, рат ће трајати годинама и биће страшан

Дејвид Петреус, бивши командант америчких снага у Ираку и Авганистану, изразио је озбиљну забринутост у вези са могућом копненом офанзивом Израелских одбрамбених снага у појасу Газе. По његовим речима, ова офанзива била би изузетно комплексна и потенцијално би трајала годинама. Нагласио је да би укључивала ужасне борбе.

Говорећи након бруталних напада Хамасових милитаната на Израел у којима је више од 1.300 мртвих и хиљаде повређених, бивши директор ЦИА-е је упозорио да би настављена кампања копнене инвазије ИДФ-а врло брзо могла да постане „Могадиш на стероидима“, пише Политико.

Коментаришући инцидент из 1993. године у којем су два америчка хеликоптера Блек Хоук оборена у главном граду Сомалије, што је изазвало крваве градске борбе (убивши 18 америчких војника) док су америчке снаге покушавале да спасу преживеле, Петреус је рекао да ће се ИД суочити са сличном ситуацијом на непријатељској територији ако се ангажује на копну.

„Ако Хамас буде креативан у одбрани као што је био у том стравичном, варварском, неизрецивом нападу, онда ћете видети бомбаше самоубице, видећете импровизоване експлозивне направе, биће заседе, биће мина... Урбана средина је највећи изазов", рекао је он.

Као одговор на нападе Хамаса овог месеца, ИД је покренуо операције спасавања талаца одведених у Газу из Израела, док је такође покренуо кампању бомбардовања у густо насељеној енклави која је изазвала бројне цивилне жртве.

ДА ЛИ ЋЕ ГВОЗДЕНА КУПОЛА ИЗДРЖАТИ? Прети преоптерећење у случају ширења сукоба

Петреус је рекао да би његово лично искуство вођења војске ангажоване у бруталним кампањама против побуњеника требало да послужи као упозорење ИД-у ако крене са копненом инвазијом.

„Тешко ми је да замислим теже окружење од овог конкретног, а командовао сам снагама у бројним великим урбаним операцијама“, рекао је Петреус. „Не можете победити у противпобуњеничким операцијама за годину или две. Обично им је потребна деценија или више, као што смо видели у Ираку, као што смо видели у Авганистану.”

Битка у Могадишу

Битка у Могадишу водила се између америчких и сомалијских герилских снага лојалним ратном вођи Мохамеду Фараху Аидиду између 3. и 4. октобра 1993. у главном граду Сомалије, Могадишу.

Акција, позната и под кодним називом Операција Код Ирена, завршила је као фијаско за америчке специјалне снаге, које су изгубиле 18 војника и 2 хеликоптера, не ухвативши Аидида и његове сараднике. На страни герилаца било је око 1.000 погинулих.

У операцији „Код Ирена“ погинуло је 18 америчких војника, а 73 су рањена, док је међу Сомалијцима изгубило живот око 350 људи. Пуну одговорност за неуспех акције прихватио је амерички генерал Герисон.

Разлози америчког дебакла били су недовољна ваздушна потпора јединицама на земљи која је била ограничена само на хеликоптере, нису направљене озбиљне процедуре извлачења ако акција крене рђаво, није било планова координације са осталим УН снагама у граду.

ОНО ШТО СЛЕДИ У КИЈЕВУ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА - Цела Украјина биће обојена у црно

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА