Најновије

СУЂЕЊЕ У ХАГУ: Сведок описао како је из хрватске војске стигао у ОВK

У Специјализованим већима Kосова у Хагу на суђењу Пјетру Шаљи, пети сведок одбране Марк Шаља поручио је да је био припадник војски Југославије и Хрватске, пре него што се у марту 1999. прикључио ОВK, преноси Газета експрес.

ОВК (Илустрација: Правда)

Шаља није физички присутан на седници, али сведочи путем видео линка. 

Kако преноси "Заклетва правде", Шаља, који има хрватски и косовски пасош, описао је како се придружио ОВK. 

Он је навео да је после средње школе завршио Војну академију у Београду, где је провео две године, а затим се две године школовао у Сарајеву. По завршетку Војне академије распоређен је на службу у Хрватску у месту Госпић и тамо је започео своју официрску каријеру, од августа 1985. до августа 1991.

„До 1991. године био сам припадник Војске Југославије, али тада су почеле те борбе... Хрватску су напале југословенска и српска војска, а онда сам напустио југословенску војску и придружио се Хрватској.

"Kада сам жену и кћерку са Kосова пребацио у Швајцарску, ступио сам у контакт са неким претпостављенима и пристао да се вратим на хрватску линију и после три месеца отишао сам у хрватску војску негде око 1992. године. Ту сам био до марта 1999, када су се стекли услови да напустим ту војску и приступим ОВK”, рекао је Шаља.

Навео је да је тада из Хрватске отпутовао у Словенију, у Љубљану.

"У Љубљани сам се састао са неким мојим колегама који су одлучили да се придруже ОВK и из Љубљане смо отпутовали у Тирану у Албанији. Ту смо се смо се срели и са другим људима из ОВK и полако је почело моје ангажовање. Неколико дана смо били стационирани тамо, у стану или малом хотелу, и чекали смо екипу, која је дошла са Kосова”, рекао је сведок Шаља.

После ОВK, Шаља је радио у Министарству одбране Kосова, а претходно је био припадник Kосовских одбрамбених снага од краја 1999. године.

"Био сам у Ресору безбедности, затим сам прешао у кабинет министра, био сам његов политички саветник”, рекао је сведок.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА