Најновије

УЛИО СТРАХ У КОСТИ: НАТО у паници због могућег повратка Трампа

Европски званичници још немају идеју како да се носе са Трампом, осим да се врате на претходни сценарио ласкања и активне куповине америчког оружја, пише „Њујорк тајмс”.

Лидери европских земаља страхују од распада НАТО пакта ако Доналд Трамп победи на америчким председничким изборима 2024. године.  Према изворима „Њујорк тајмса” европски званичници још немају стратегију нити идеју како да се носе са Трампом, осим да се врате на претходни сценарио ласкања и активне куповине америчког оружја.

НАТО је током 74 године остао најважнији војни савез САД. Лидери демократа и републиканаца увек су гледали на НАТО као мултипликатора силе који повећава утицај САД са обе стране Атлантика.

Међутим, председнички кандидат Доналд Трамп сматра да НАТО одлива америчке ресурсе у џепове осталих чланица, паразита. Трамп је у својој  књизи из 2000. године написао да би „напуштање Европе овој земљи уштедело милионе долара сваке године“. Током свог председничког мандата, он је више пута претио да ће повући САД из Алијансе.

У новом походу на Белу кућу, Трамп ипак покушава да не коментарише своје намере у вези са НАТО пактом.

Ова нејасна линија створила је озбиљну несигурност и узнемиреност међу савезницима у Европи као и присталицама традиционалне спољнополитичке улоге земље у самим Сједињеним Државама. Европски амбасадори обилазе Трампе савезнике како би сазнали које су његове намере. Амбасадор Финске у Вашингтону Мико Хаутала чак је директно контактирао бившег председника и покушао да га убеди у вредност његове земље као нове чланице НАТО-а, тврде два извора која су упозната са овим разговорима.

Током протеклих неколико месеци више десетина садашњих и бивших европских дипломата указује на растућу узбуну у европским престоницама у случају да Трампов повратак на власт значи, не само  повлачење подршке војним напорима Украјине, већ и ширег повлачења САД  из војног савеза, па чак и распад НАТО-а.

У Европи постоје озбиљни страхови да ће Трампов други долазак на власт довести до стварног повлачења Сједињених Држава из НАТО-а. „Ово би био велики стратешки и историјски неуспех наше нације,” тврди бивши врховни командант НАТО савезника за Европу Џејмс Ставридис.

Европски званичници немају појма како да се носе са Трампом, осим што се враћају на претходни сценарио ласкања. Очекује се да ће мање земље које себе сматрају рањивијим на руске нападе покушати да придобију наклоност политичара повећањем наруџби за америчко оружје.

Савезници страхују да је прва област у којој би Трампов потенцијални повратак у Белу кућу могао да изазове спољнополитичку кризу у Украјини. Према речима бившег помоћника генералног секретара НАТО-а за одбрамбене инвестиције Камила Гранда, Украјина ће бити први „велики тест” на којем ће европски политичари проценити Трампову поузданост као савезника.

Трамп је више пута изјављивао да ће некако решити украјински сукоб „за 24 сата”, не прецизирајући како. Претпоставља се да би Трамп, ако победи на изборима 2024. године, могао да закључи договор са Русијом, према којем ће Украјина једноставно уступити изгубљене земље током сукоба.

Прочитајте ОВДЕ шта кажу Двери о енергетском систему Србије и “независном Косову”

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА