Најновије

ЛЕТОНИЈА БАШ ИЗАЗИВА РУСИЈУ: Нова мера може јако скупо да их кошта

Канцеларија за држављанство и миграције те земље тврди да нико од њих није предао документа за добијање боравишне дозволе до рока утврђеног изменама закона о имиграцији.

Летонске власти планирају да депортују више од хиљаду Руса, који наводно нису предали документа за добијање боравишне дозволе до установљеног рока, јавља Спутњик Летонија, позивајући се на Канцеларију за држављанство и миграције те земље.

"Најмање 1.213 руских држављана биће протерано из Летоније. Нико од њих није предао документа за добијање боравишне дозволе у ​​Летонији до рока утврђеног изменама закона о имиграцији – 30. новембра и нема информација да су ти људи већ напустили земљу", наводи се у саопштењу.

У Канцеларији су појаснили да ће коначан број оних који подлежу депортацији из земље наставити да се ажурира.

Поменути рок, 30. новембар, одређен је раније изменама и допунама имиграционог закона.

ЗАЛУЖНИ КРЕЋЕ НА КИЈЕВ? Оптужио Зеленског да је лажов, опасно се кува у Украјини

Од 3. јануара 2024. године, сталне боравишне дозволе у ​​Летонији више неће важити за Русе који подлежу променама у имиграционом закону, као и за оне који нису затражили статус дугорочног боравка у ЕУ пре 31. децембра претходне године.

Тај рок за подношење докумената је релевантан само за оне држављане Русије који су пре 30. новембра поново полагали државни испит у земљи.

Влада Летоније је у августу 2022. одлучила да продужи привремене боравишне дозволе Русима само у изузетним случајевима, а да им издаје дозволе за стални боравак само ако до септембра 2023. положе испит из државног језика на нивоу који није нижи од А2. Од испита су ослобођена лица млађа од 15 и старија од 75 година.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА