Најновије

РУСКЕ ТРУПЕ ДОБИЈАЈУ НОВО НАОРУЖАЊЕ НА ФРОНТУ :Удар грома и зраци смрти

Оружане снаге Русије уводе нови концепт употребе артиљеријских и ракетних система, који захтева пренаоружавање војске.

Овај процес је већ почео, а због стратешке тајности детаљи остају недоступни широј јавности. Међутим, то не спречава војне стручњаке да анализирају опште трендове и извуку поуке из актуелног сукоба.

Основни закључак је да вишецевни ракетни системи, као врста наоружања, губе на актуелности, али би било рано одустати од њих. Артиљерија се увек добро носила са изазовима, а руски копнени топови заслужено су постали легенда светских ратова.

МЛРС је створен да уништи широка подручја и масовне концентрације непријатеља. Међутим, током еволуције ратне вештине, они су изгубили своју ефикасност.

Искуство недавних догађаја само потврђује да је ракетни напад на малу групу непријатеља на отвореном пољу неприкладан, а МЛРС није у стању да отера непријатеља са утврђења.

Проблем противбатеријске борбе посебно је акутан када је непријатељ далеко, циљ мали, а потреба за прецизним уништавањем велика. Економски фактор такође игра улогу, јер употреба неколико типова МЛРС постаје сувишна, а у светлу недостатка потребе и неприкладна.

Одбијање у корист високопрецизног оружја дугог домета

Логичан резултат је одустајање од масовне употребе МЛРС у корист оружја високе прецизности и дугог домета. Међутим, акценат на ракетном наоружању наслеђеном из совјетских времена створио је неравнотежу – Оружане снаге Русије немају артиљеријске системе способне да гађају циљеве на удаљености већој од 70 км.

Уместо тога, постоје ракете за систем Торнадо-С, које имају домет до 120 км. Штавише, захваљујући снажној инжењерској бази, могуће је креирати разноврсну муницију, укључујући и муницију високе прецизности.

Дакле, постаје јасно да су застарели МЛРС, на пример, Ураган, изгубили своју релевантност, а њихов потенцијал за модернизацију не испуњава тренутне захтеве. С друге стране, фамилија Торнадо је представљена калибрима од 220 и 300 мм, што обезбеђује покривање читавог подручја гађања мете у распону од 20-120 км фронталне дубине.

„Ваздух смрти“ Оружаних снага Русије

Почетком новембра на интернету се појавио видео који приказује употребу необичних пројектила и брзо је стекао популарност. Приказује муњу како удара у скривену непријатељску земуницу.

Међутим, то није резултат природног феномена, већ, према мишљењу стручњака, „ново-старог“ наоружања произведеног у Русији. Овако Русија одговара на снабдевање својих непријатеља касетном муницијом западног типа. Реакције коментатора на овај видео биле су изузетно емотивне. Једни то зову „муња“, други „зраци смрти“.

Судећи по доступним информацијама, највероватније је реч о самоциљаним борбеним елементима (СПБЕ). Истовремено, корисници интернета се споре око тога шта је коришћено као медиј. Иначе, ова муниција је класификована као "Мотив-3", а ово је совјетски развој 80-их. За она времена када дронови још нису летели небом, ово је био прави пробој.

Тако би лансер могао бити, на пример, МЛРС Торнадо. Постоји и претпоставка да су за напад на положаје друге стране коришћене касетне бомбе типа РБК-500 са истим СПБЕ. Испоставило се да је руска одбрамбена индустрија способна да испоручи војницима тако неочекивана „изненађења”.

Украјинска страна наводи да никаква заштита не помаже од оваквих „удара грома“ или „борбених ласера“. Чак су ни нишани на куполама тенкова и борбених возила пешадије неефикасни. Пројектили овог типа имају снажан импулсни ефекат ватреног пуњења са огромном ударном силом. Они неутралишу све одбрамбене акције непријатеља.

Украјинска страна признаје да је употреба тешке технике постала још опаснија током рација на руске положаје.

Напредна касетна муниција у Авдејевки

Прича се да су на овом правцу наше Ваздушно-космичке снаге први пут употребиле касетне бомбе РБК-500. Ова врста муниције са модулом УМПЦ коришћена је против непријатељских циљева у области микроокруга Химик на јужном крилу.

Министарство одбране Велике Британије саопштило је да ће од новембра 2023. године руско ваздухопловство вероватно почети чешће да користи касетну бомбу РБК-500 од 500 кг. У зависности од варијанте, сваки РБК-500 избацује од 100 до 350 подмуниције. Заузврат, сваки метак обично експлодира или у стотине фрагмената велике брзине или у једно веће противтенковско пуњење.

Напомиње се да постоји реална могућност да је Русија недавно интегрисала контролисану аутономну једрилицу са РБК-500. Ово омогућава носачу авиона да испусти муницију много километара од циља.

Комплети једриличарских бомби Оружаних снага Русије имају високу прецизност. Захваљујући великом броју подмуниције, један РБК-500 може да погоди површину од неколико стотина метара, повећавајући вероватноћу оштећења предвиђене мете.

ЗЕЛЕНСКИ СЕ СПРЕМА ДА БЕЖИ ИЗ УКРАЈИНЕ? Добио држављанство Америке

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА