Најновије

СЛОВАЧКИ "МАРШ ЗА МИР": Не желе да буду увучени у рат са Русијом

Серија протеста "Марш за мир" који се одржавају у Словачкој са захтевом да се напусти НАТО, прекине снабдевање Украјине оружје и успоставе добри односи са Русијом настављена је јуче у у Лученцу и Зволену. У Словачкој је забрањено извештавање о било каквим активностима које за циљ имају подршку Русији и критику Украјине, па ће Правда након чланка на српском објавити извештаје са протеста и на словачком језику у циљу борбе против медијског мрака у тој земљи.

 

Кампања "Марш за мир" траје у тренутку када је у Словачкој пала либерална Влада. Иако је Влада сада у техничком мандату обећала је да ће Украјини оспоручити словачке авионе МиГ-29. Занимљиво је да су предходно ови авиони заведени као неисправни, а сада одједном у исправни и шаљу се у Украјину. 

- Ето вама мало магије, оно што у Словачкој не лети у Украјини ће да спашава животе и радиће ко швајцарски сат - био је један од коментара на овај прекрет. 

Протести су нестраначки и учесници не желе на њима странке и политичаре јер не желе било какве поделе. Главни циљ протеста је успостављање мира и спречавање да Словачка буде увучена у рат са Русијом. Друга порука јесте мир међу словенима, и јединство против фашизма. 

- Ниједна мајка не заслужује да гледа како њено дете умире у рату - поручили су Словаци на скупу у Зволену.

Они су говорили о потреби оживљавања идеје Панславизма која се залаже за уједињење Словена. 

- За Словаке је словенство дубоко укорењено у души и Србе и Русе сматрају као осниваче Славенства. Сама реч Славија или мајка Слава као и ПанСлавистичка химна Хеј Словени има повод код словачких панслависта - каже за Правду Рене Полух објашњавајући зашто се на до сада одржаним скуповима често спомињала Србија.

У Лученцу и Зволену,као и на осталим скуповима су се могле чути поеме панслависта и песме о јунаштву Словака. 

У Зволену је положено цвеће на спомених војницима из Другог светског рата.

Чули су се повици "Живела Русија", а говорници су подсетили на кључну улогу Русије у победи над нацизмом и фашизмом.

У Лученцу су окупљени носили транспаренте против НАТО и ЕУ.

- Политичарима којима је до рада нека се сами пријаве и оду у Украјину - поручио је један од говорника.

Сенку на јучерашње протеста бацило је учешће представника једне опозиционе политичке партије који су, супротно догору да је реч о нестраначким окупљањима, у свом говору истакли да су ту испред партије и скуп искористили за критику других странака. Ово је изазвало негодовање како самих окупљених тако и код људи који су путем Јутјуба пратили пренос.

- Где сте били пре? Зашто нисте позваи људе да се блокирају испоруке оружја Украјини - само су неки од коментара.

Протести се настављају свакога дана у различитим градовима, а централни скуп ће бити 3. марта испред амабасаде САД у Братислави.

Данас се протест одржава у Банској Бистрици.

SLOVENSKÝ "POCHOD ZA MIERU": Nechcú sa nechať zatiahnuť do vojny s Ruskom.

Séria protestov "Pochod za mier" na Slovensku s požiadavkou vystúpiť z NATO, zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu a nadviazať dobré vzťahy s Ruskom pokračovalo včera v Lučenci.a Zvolene.

Na Slovensku je zakázané informovať o akýchkoľvek aktivitách zameraných na podporu Ruska a kritiku Ukrajiny, preto Pravda po článku v srbčine zverejní reportáže z protestov v slovenčine s cieľom bojovať proti mediálnej temnote v tejto krajine.

Kampaň za mier začina v momente, keď na Slovensku padla liberálna vláda.Hoci má vláda teraz technický mandát, prisľúbila dodať Ukrajine slovenské lietadlá MiG-29. Je zaujímavé, že predtým boli tieto lietadlá vedené ako funkčne, no teraz sú zrazu uvedené ako chybné a posielajú sa na Ukrajinu.

- Tu je pre vás trochu kúzla, čo nepoletí na Slovensku, zachráni životy na Ukrajine a bude fungovať ako švajčiarske hodinky - bol jeden z komentárov k tomuto zlomu.

Protesty sú nestranícke a účastníci na nich nechcú strany a politikov, pretože nechcú žiadne rozdelenie. Hlavným cieľom protestu je nastoliť mier a zabrániť zavlečeniu Slovenska do vojny s Ruskom.

Druhým posolstvom je mier medzi Slovanmi a jednota proti fašizmu.

„Žiadna matka si nezaslúži pozerať sa na smrť svojho dieťaťa vo vojne,“ povedali Slováci na stretnutí vo Zvolene a hovorili o potrebe oživenia myšlienky panslavizmu, ktorý stojí za zjednotením Slovanov.

- Pre Slovákov je slovanstvo hlboko zakorenené v duši a za nositeľov slovanstva považujú Srbov a Rusov. Už samotné slovo Slávia alebo matka Slávy, ako aj panslovanská hymna Hej Slovania, má pre slovenských panslavistov hlboký slovenský koreň  - povedal pre Pravdu René Poluh,  ako i dovodprečo sa na doteraz konaných zhromaždeniach často spomínalo Srbsko V Lučenci a Zvolene, ako aj na iných zhromaždeniach odzneli básne panslavistov a básne o hrdinstve Slovákov.

Vo Zvolene položili kvety k pamätníku vojakov z 2. svetovej vojny.

Zazneli výkriky „Nech žije Rusko“ a rečníci pripomenuli kľúčovú úlohu Ruska pri víťazstve nad nacizmom a fašizmom.

V Lučenci zhromaždení ľudia niesli transparenty proti NATO a EÚ.  Choďte na Ukrajinu - povedal jeden z rečníkov .

Včerajšie protesty zatienila účasť predstaviteľov opozičnej politickej strany, ktorí v rozpore s tvrdením, že ide o nestranícke zhromaždenie, vo svojom prejave poukázali na to, že zhromaždenie zneužili propagáciou svojej strany kritizovať ostatné strany. To vyvolalo rozhorčenie medzi zhromaždenými aj medzi ľuďmi, ktorí sledovali vysielanie cez YouTube.

Kde ste boli predtým? Prečo ste nezavolali ľudí, aby zablokovali dodávky zbraní na Ukrajinu - to sú len niektoré komentáre. Protesty pokračujú každý deň v rôznych mestách a ústredné zhromaždenie bude 3. marca pred americkým veľvyslanectvom v Bratislave.

Dnes sa protest koná v Banskej Bistrici.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА