Најновије

КИНА ИЗАБРАЛА СТРАНУ? Огласио се шеф НАТО-а

Шеф НАТО-а рекао је данас у Варшави да та војна алијанса види "неке знаке" да Кина можда планира да подржи Русију у њеном рату у Украјини. Он је снажно позвао Пекинг да одустане од кршења међународног права. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође је у интервјуу за Асошијетед прес рекао да ц́е алијанса, иако није страна у рату, подржавати Украјину "колико год буде потребно".

Кинеска војска. (Фото: chinamil.com.cn)

Упитан да ли НАТО има било какве назнаке да би Кина могла бити спремна да даје оружје или другу подршку руском рату, Столтенберг је рекао: "Видели смо неке знаке да они то можда планирају и наравно да су савезници из НАТО-а, Сједињене Државе, упозоравале на то јер то не би требало да се деси. Кина не треба да подржава руски илегални рат".

Столтенберг је рекао да би потенцијална кинеска помоц́ Русији представљала "(директну) подршку очигледном кршењу међународног права, и наравно (као) чланица Савета безбедности Уједињених нација, Кина не би требало ни на који начин да подржава кршење повеље УН-а или међународних прописа".

Руски председник Владимир Путин угостио је данас највишег спољнополитичког званичника Комунистичке партије Кине, Ванга Јиа, изазивајуц́и забринутост на Западу да би Пекинг могао бити спреман да понуди Москви снажнију подршку у рату у Украјини који траје већ готово годину дана.

Кина је наглашено одбила да критикује инвазију на Украјину, понављајуц́и тврдњу Москве да су САД и НАТО криви за провоцирање Кремља. Кина, Русија и Јужна Африка ове недеље одржавају поморске вежбе у Индијском океану. Столтенберг је за Асошијетед прес гворио у Варшави после састанка девет чланица НАТО-а са источног крила - "самита Букурештанске деветорке" са америчким председником Џоом Бајденом о безбедности региона.

Он је нагласио да, иако НАТО "није страна" у украјинском сукобу, његови задаци су да "осигура да Украјина превлада" и да "спречи да овај рат ескалира изван Украјине и да постане пун рат Русије и НАТО-а". Он је рекао да је главна порука са састанка у Варшави "да ц́емо пружати подршку Украјини онолико дуго колико буде потребно".

- Трагедија за Украјинце би било ако председник Путин победи у Украјини - рекао је Столтенберг, али то би било "опасно и за све нас", јер би "послало поруку свим ауторитарним лидерима да када користе војну силу добијају оно што они желе".

Провокацију на белоруској граници погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА